2024. Április 15. | Anasztázia, Tas

Jazzfest Budapest

A fővárosi kis klubok, zenés helyek és a GetCloser Concerts a jazzért tett áldozatos munkájával és stabil szakmai alapjain létrehoztuk a műfaj új, igazi ünnepét, a JAZZFEST BUDAPEST-et.

 

A széles összefogással megvalósuló eseménysorozat célja, hogy a műfajnak megfelelő megjelenést, fórumot biztosítson és felhívja a figyelmet azokra a világszínvonalú hazai előadókra, akik köztünk élnek, valamint meghatározó, nemzetközi művésztalálkozásoknak adjon helyet. A programsorozat birtokba veszi Budapestet: klubokban, zenés kocsmákban, köztereken zajlik, melyre az egész világ felfigyelhet és tartósan visszateheti a fővárost a jazz világtérképére, mellyel valóban a zene fővárosává válhatunk.

 

A fesztivál tizenhat napja alatt városszerte különböző helyszíneken szól a jazz (BJC, Eötvös10, Fonó, Gödör, IF Café, Jedermann, Lumen, Mixát, MOMkult, Olasz Intézet, Turbina), sor kerül különleges, egyedi fellépésekre és spontán közös zenélésekre egyaránt a jazz teljes szabadságával. A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott, a fesztiválon 12 ország (magyar, amerikai, lengyel, szlovák, osztrák, bolgár, román, olasz, spanyol, francia, norvég, svájci) zenészei lépnek fel, részben saját produkcióval, részben izgalmas, erre az alkalomra életre hívott koprodukciókkal.

 

Természetesen kiemelt figyelmet kap az április 30-i Nemzetközi Jazz Nap, amikor szabadtéri ingyenes koncertekkel tisztelgünk a műfaj ünnepe előtt.

 

„Szenvedélyünk a jazz. Folyamatosan követjük a nemzetközi piacot, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolódásokat, amelyek a hazai koncertközönségnek igazi unikumot jelentenek. Öröm, hogy itthon a műfajnak ilyen remek művészei vannak, akik a világ bármely pontján megállják a helyüket. A Jazzfest Budapest életre hívásával az is célunk, hogy a régi jazzkedvelők mellett a műfaj számára új közönséget szólítsunk meg, ezért műfajilag tágra nyitottuk a kapukat. A jazz széles spektruma mutatkozik be és lesznek olyan művésztalálkozások a színpadon, amik kifejezetten erre az alkalomra születnek.” (Kleb Attila, fesztiváligazgató)

 

A fesztivál programjai a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand, az Olasz Intézet, a Bolgár Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Cervantes Intézet közreműködésével valósulnak meg.

 

PROGRAM

04.27. – Dave Weckl & Tom Kennedy Project (MOMkult)

Dave Wecklt a világ legjobb dobosai között tartja számon a szakma, nem véletlen, hogy Chick Corea is rengeteget zenélt vele. Tom Kennedyvel régi zenésztársak, akik gyakran kísérleteznek. Budapestre is egy egészen új zenekarral érkeznek, Bob Franceschini és Stu Mindeman lesznek a zenésztársaik.

 

04.28. – Tóth Viktor Right On! Feat. Piotr Wojtasik (Mixát)

A Right On! a magyar jazz és hip-hop nagyságainak találkozása. A zeneszerző-zenekarvezető-szaxofonos mellett Szakcsi Lakatos Róbert és Neumann Balázs a harmóniai szabadságot teremtik meg a pillanatban születő zene számára, a lassan világhíres testvérpáros - a különleges tehetségű Hodek Áron basszusgitáron és a csodagyerekből invenciózus jazz-zenésszé érett Hodek Dávid a doboknál - az absztrakt groove-okról és tört beatekről gondoskodik majd. Hozzájuk csatlakozik vendégként a nemzetközi szinten is magasan jegyzett lengyel trombitás, Piotr Wojtasik.

 

04.28. – SZAKCSIÁMI: Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Szíámi (Gödör)

A jazzimpró és az art-rock két csúcsszemélyiségének összjátéka – ahogy még soha nem hallották. Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi több mint egy évtizede zenélnek együtt a Pianissimo! Duóban. Kapcsolatuk ezen túl is sokrétű: a világhírű zongorista-zeneszerző éveken át volt Sziámi zenekarának billentyűse, számos dalt írtak együtt a Sziáminak és más népszerű előadóknak, valamint közösen jegyeznek két nagysikerű színpadi művet.

 

04.29. – Paolo Angeli / Balázs János és Lukács Miklós (Olasz Kultúrintézet)

Igazi improvizációs est három fantasztikus zenésszel. Paolo Angeli kézzel varázsol gyönyörű, többrétegű zenét egyedülálló preparált gitárjából: egy hibrid hangszer-zenekar, amelynek húrjai minden irányba mennek, lábpedállal vezérelt motoros propellerek és kalapácsok segítségével különleges hangokat hoz létre. Elektronikus effekteket használ, de loopokat nem. Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget. Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében.

 

04.30. – Borlai Gergő, Hadrien Feraud, Anatole Muster, Daniel Gassin (Mixát)

A basszusgitár virtuóz Hadrien Féraud többek között John McLaughlinnal, Chick Coreával, Billy Cobhammel, Jean-Luc Pontyval, Biréli Lagrène-vel és másokkal dolgozott együtt. Borlai Gergő  élegzetelállító szólóival, extravagáns játékával már több mint 400 albumon játszott. Daniel Gassin Párizsban élő francia-ausztrál zongorista. 2007-ben döntős volt az ikonikus Montreux-i Jazzfesztivál jazz-zongora szólóversenyén. Anatole Muster, egy lenyűgöző fiatal svájci harmonikaművész. Az alig 20 éves zenész a modern jazzhez való egyedi hozzáállását Jamie Cullum mutatta be a BBC 2 rádióműsorában.

 

04.30. - Ken Vandermark, Paul Lytton, Elisabeth Harnik & Grencsó István Quartet (Lumen)

Egy új nemzetközi quartet, négy nemzet kiemelkedő zenészeivel, Ken Vandermark és Grencsó István kifejezetten ennek a formációnak írt darabjaival.

 

04.30. – Paolo Angeli & Kézdy Luca (Eötvös10)

Paolo Angeli, a szardíniai egyedülálló hangszerével improvizál és komponál egy besorolhatatlan zenét, amely a hagyományos szardíniai zene, a free jazz, a flamenco, az arab szuggesztiók, a post-folk és a minden más előtti zenék között lebeg. Kézdy Luca sugárzó szépsége, nőisége vonzza a csodálattal teli férfi- és az irigy női tekinteteket, miközben lehetetlen nem odafigyelni a hegedűjátékára. Improvizatív képessége, intuitív készsége a leghűvösebb évszakban sem hagyja hidegen a füleket, az agyakat és a szíveket.


05.04. – J.D.HIVE (Mixát)

Johannes Dickbauer 2020 nyarán a legmagasabb elismerést gyűjtötte be a lengyelországi Seifert Jazzhegedű Versenyen.  S hogy miért „kaptár” a neve a zenekarnak? Dickbauer maga is foglalkozik méhészettel, vagyis pontosan tudja, hogy egy kaptárban mi történik. A méhek közösségét éppúgy a tervezettség és a spontaneitás egyensúlya tartja életben, mint a JD Hive zenéjét. Dés András, Johannes Dickbauer, Sebastian Schneider, Andreas Waelti.

 

05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries (Turbina)

Különleges zenei kalandozás Joe Zawinul életműve előtt tisztelegve. Elektronika és élő zene elegye, a különböző stílusú zenészek találkozása, mint Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, zenésztársa, Kováts Tibor és Tim Ries a Rolling Stones szaxofonosa garantáltan egyedi zenei élményt varázsol a színpadra.

 

05.07. – Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István (Fonó)

A román Luiza Zan egész Európa egyik legérdekesebb, legeredetibb jazz énekesnője. Luiza a jazz, a funk, a rhythm&blues, a hip hop, valamint a bossa nova vonzó egyéni ötvözetét produkálja. Két élvonalbeli magyar zenész, a gitáros Gyárfás István és a zongorista Sárik Péter egyre gyakrabban játszik Luizával, olyannyira, hogy közös albumot is készítettek Gyárfás István és a Sárik Péter Trio részvételével.

 

05.07. – Kőszegi Rhythm & Brass / NEC+ (Mixát)

A magyar jazzélet egyik legjelentősebb dobosa, Kőszegi Imre álmodta meg és vezeti ezt az egészen különleges felállású formációt, melyben Bacsó Kristóf, Molnár Sándor és Orbán György a tettestársai. A NEC+ egy igazi supergroup Franciaországból. Az Etienne Mbappe (John McLaughlin) által alapított zenekar a fekete selyemkesztyűs kezű basszusgitáros körül egyesíti Nicolas Viccaro dobos varázspálcáját, harmonikus finomságait, dallamszépségét és Christophe Cravero szívszorító dallamait zongorán, és hegedűn.

 

05.08. – Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov (Fonó)

A zenekar évtizedek óta járja a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra.  Első alkalommal csatlakozik a quartethez a világhírű bolgár kavalos, Theodosii Spassov.

 

05.09. – Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika & Ávéd János (Budapest Jazz Club)

A hazai jazz-színtérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet a Bill Evans-i klasszikus iskolából is táplálkozó, de a kortárs jazz sokszínűségét ugyancsak képviselő kvintett Nagy Emma unikális énekével a középpontban semmilyen értelemben nem szab határt magának. Még úgy sem, hogy zenéje egy részét kidolgozott formák, akár kifejezetten dalszerű szerzemények jellemzik, másik részében viszont helye van a spontaneitás részeként akár rockos elszállásoknak is.

Ezen az estén két különleges vendég, a magyar és nemzetközi jazzélet egyik dívája, Harcsa Veronika és Ávéd János csatlakoznak a zenekarhoz.

 

05.09. – Heavy Weather (Mixát)

A Heavy Weather (1977) a fúziós jazz legfontosabb zenekarának, a Weather Reportnak nyolcadik albuma volt. A Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Alex Acuña és Manolo Badrena felállású együttes lemeze mindeddig a legnagyobb példányszámban eladott jazz album. Erről a legendás lemezről nevezte el magát, a Joe Zawinul, a Weather Report osztrák származású billentyűse munkássága előtt tisztelgő nemzetközi együttes, a Heavy Weather. A norvég, osztrák, szlovák és magyar zenészekből álló zenekart a norvég basszusgitáros, Per Mathisen hozta létre, aki három évig a Weather Report tagja volt.

A hangszeres improvizációra nagy hangsúlyt helyező Heavy Weather repertoárja nem csak a névadó album számaiból áll, hanem a legendás kvintett összes korszakából játszanak, valamint, Joe Zawinul és Per Matheisen kompozíciók is bekerültek a műsorba.

Per Mathisen, Mogyoró Kornél, Fabian Rucker, Martin Valihora, Paul Urbanek

 

05.10. – John Patitucci & Joey Calderazzo (MOMkult)

Joey Calderazzo és John Patitucci a jazz világának két fénylő csillaga. John Patitucci basszusgitáros 30 éve van a jazz világának élvonalában, négyszeres Grammy-díjas, Chick Corea gyakori zenésztársa. Joey Calderazzo, generációjának egyik legjobb zongoristája, aki tizenhárom albumot készített vezető zongoristaként, végigjárta az utat a csodagyerekből, majd a keresett session zenészből az elitbe. A jazz legkiválóbb együtteseinek tagjává vált.

 

05.12. – Kenny Garrett & Sounds From The Ancestors (MOMkult)

Kenny Garrett vitathatatlanul a világ egyik legjobb szaxofonosa. Az igen sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező amerikai zenész a jazz talán legnagyobb hatású alakja Miles Davis zenekarában, a “Mester” mellett vált igazi világsztárrá. Legendás felelgetős együtt játékuk, Garrett lenyűgöző, erőteljes szólói már most a jazz-történet legjobb, maradandó pillanatai közé tartoznak. A szakma és a közönség által magasztalt, legújabb lemezét bemutató turné alkalmából érkezik Budapestre.

 

Helyszín és időpont:

BJC / BUDAPEST JAZZ CLUB

2022.04.28. – Gáspár Károly Trio 

2022.05.01.– Budapest Jazz Orchestra 

2022.05.04.– Free Style Chamber Orchestra

2022.05.09. – Nagy Emma Quartet feat. Harcsa Veronika, Ávéd János

2022.05.11. – Szendőfi Péter Fusion Jam

2022.05.12. – Gyémánt Bálint Trio

EÖTVÖS10

2022.04.30. – Paolo Angeli & Kézdy Luca

2022.04.30. – Santa Diver

2022.05.11. – Pipo Romero Trio

FONÓ

2022.05.07. – Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István

2022.05.08. –  Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov

GÖDÖR

2022.04.28. – Szakcsiámi / Szakcsi Lakatos Béla & Müller Péter Sziámi

2022.05.09. – MIRKOREA / Koós-Hutás Áron, Kottler Ákos, Frey György, Milosevics Mirko

IF CAFÉ

2022.04.27. – Weisz Gábor, Lisztes Jenő

2022.04.28. – Gyárfás István, Fekete István, Elek István, Sárkány Sándor

2022.04.29. – Rumba Fuerte / Vámos Veronika & Kereszty Csaba

2022.04.30. – Czakó Virág, Dely Robi, Czakó Péter, Cseh Balázs

2022.05.01. – Szalóky Classic Jazz

2022.05.03. – Fenyves Márk Quartet

2022.05.04. – Tálas Áron Trio

2022.05.06. – TURNAROUND

2022.05.07. – Oláh Kálmán Band feat. Tim Ries

2022.05.08. – Chet’s Mood Trio

2022.05.11. – Balázs József Trio

2022.05.12. – Gyárfás - Premecz Organ Trio

JEDERMANN

2022.04.29. – Nigun

2022.04.30. – Bb-EB Quartet / Borbély Mihály, Szabó Dániel, Horváth Balázs, G.Szabó Hunor

2022.05.07. – Rezervátum Orchestra

LUMEN

2022.04.27. – Don't eat group - audio-vizuális előadás 

2022.04.30. – Vandermark, Lytton, Harnik, Grencsó Quartet

2022.05.01. – Gadó Gábor, Csermák Éva, Ávéd János & Zétényi Tamás Quartet

2022.05.03.– Ajtai Péter: Bevezetés az improvizációesztétikába

2022.05.03. – Grencsó István, Bolcsó Bálint & Gyárfás Attila

2022.05.04. – Peter Problem 

2022.05.08. – Jazzaj – Sébastien Branche & Co.

2022.05.10. – Palojtay János, Benkő Róbert & Halmos András

2022.05.11. – Mingus!

2022.05.12. – The Pastorz

MIXÁT

2022.04.28. – Tóth Viktor Right On! feat. Piotr Wojtasik

2022.04.29. – Coltrane Legacy

2022.04.30. – Borlai, Féraud, Muster, Gassin

2022.05.01. – Rafael Mário Trio

2022.05.02. – Borbély Műhely

2022.05.03. – Tóth Bagi Csaba Balkan Union 

2022.05.04. – J.D.HIVE / Johannes Dickbauer, Sebastian Schneider, Andreas Waelti, Dés András

2022.05.05. – HALPER HENDRIX EXPERIMENT feat. Balogh Kálmán & Szokolay Dongó Balázs

2022.05.06. – Bacsó Kristóf TRIAD

2022.05.07. – Kőszegi Imre Rhythm & Brass 

2022.05.07. – NEC+ / Nicolas Viccaro, Etienne Mbappé, Christophe Cravero

2022.05.08. – Karosi Júlia Quartet

2022.05.09. – Heavy Weather

2022.05.10. – Szabó - Gyányi Quintet

MOMKULT

2022.04.27. – Dave Weckl & Tom Kennedy Project

2022.05.11. – John Patitucci & Joey Calderazzo

2022.05.12. – Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors

OLASZ KULTÚRINTÉZET

2022.05.29. – Paolo Angeli

2022.05.29. – Balázs János & Lukács Miklós

TURBINA

2022.05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries - Hommage á Joe Zawinul

 

 

Kövess minket!