2024. Június 20. | Rafael

Hollywood Vampires

Kirobbanó, eget-földet rengető show-val érkezik Budapestre a Hollywood Vampires. A „világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat, a legnagyobb ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, az Aerosmith’s-ből Joe Perry-és Tommy Henriksen gitáros.

 

A banda hazai rajongói előtt talán kevésbé ismert, hogy találták ki a zenekar nevét.  A 70-es évek elején Alice Cooper vezetett egy saját, késő esti titkos „ivóklubot”. A legendás hollywoodi Rainbow Bar and Grill egy exkluzív tetőtérben épült szórakozó hely volt, ahol menedékre leltek művészek, többnyire zenészek, de akadt köztük más művészeti ág képviselője is. Csak néhány az illusztris személyek közül: Ringo Starr, John Belushi, John Lennon, Keith Moon, Keith Emerson, Harry Nilsson és Marc Bolan. Egész éjszakás italozásaik távol zajlottak a média és a zsémbes menedzserek kíváncsi tekintetétől. A Rainbow személyzete keresztelte el a legénységet Hollywood Vampires névre.

 

Magának a zenekarnak a gyökerei Cooper 2011-es londoni 100 Club-béli fellépéséig vezethető vissza. Depp is éppen a városban járt egy filmforgatás kapcsán, Depp zene iránti szenvedélye közismert volt, a 90-es évek elején alt-rock szupercsoport tagja volt, a Red Hot Chili Peppers Flea és a Butthole Surfers Gibby Haynes mellett. 1997-ben slide gitáron játszott az Oasis Be Here Now című műsorában, és Marilyn Mansontól Shane MacGowanig mindenkivel fellépett. Cooper pedig kapott a lehetőségen, hogy a színész a klubban van és felkérte, hogy játsszon el néhány dalt.

 

Talán az est sikere okán, vagy már korábban is felmerült a zenészben, de Alice ekkor kezdett igazán játszani a gondolattal, hogy alapítson egy zenekart, amely pályatársai zenéjét dolgozza fel, ezzel is tisztelegve eltávozott ivócimborái előtt. Depp és Perry (akit Cooper évtizedek óta ismert) csatlakozott hozzá, és a banda 2015 szeptemberében debütált élőben a Los Angeles-i Roxy Theatre-ben, majd – egyéb elfoglaltságuk mellett – folyamatosan felléptek.

 

A járvány miatt azonban a 2020-ra tervezett turnéjukat el kellett halasztaniuk, de amint lehetőség nyílt ismét elkezdtek közösen zenélni. 2023-as brit turnéjukat július 5-én nyitják meg a Yorkshire-i tengerparton – az Egyesült Királyság legnagyobb, erre a célra épített szabadtéri koncertarénájában, majd pár nap múlva Budapesten adják elő fergeteges, észbontó koncertjüket.

A „Rise” című stúdió albumukon „véresen komoly” lázadó muzsikájukkal tisztelegnek a zeneirodalom nagy hősei és saját zenei anyagaik előtt. A banda nagy rajongója a klasszikus brit rock’n’rollnak. The Who, Led Zeppelin, David Bowie, Motörhead és egyéb zenei ínyencségekkel fűszerezik meg a repertoárt.

 

A turnéval kapcsolatban a frontember, Alice Cooper így nyilatkozott: „Már három éve, hogy a Vampires turnézott. Alig várom már, hogy visszatérhessek a srácokhoz, nagyon szeretek ebben a bandában lenni. A zenekarom nagyszerű és csodálatos, de a Vámpírokkal játszani az egy teljesen más helyzet. Egyáltalán nem foglalkozom színházzal, csak énekes vagyok egy zenekarban, és a zenekar történetesen az egyik legjobb banda a környéken! Jó lesz látni Johnnyt, Joe-t, Buck-ot és Chris-t és a többi srácot. Zárd be az ajtókat, tedd magad köré a fokhagymát, mert jönnek a Vámpírok! ”

 

Joe Perry hozzátette: „Jövő nyáron végre eljön az ideje, hogy a hollywoodi vámpírok ismét feltámadjanak! Alig várjuk, hogy eljátsszuk legújabb albumunk, a Rise dalait minden rajongónk számára. A napok visszaszámlálása közben fokozódik az izgalom! Akkor találkozunk… ne feledd: hagyd otthon a fokhagymát!”. 

 

The Doors, a Love, az AC/DC és a többi klasszikussal, valamint természetesen Alice és Aerosmith slágereivel a Hollywood Vampires-t 2018-ban a „legjobb előadásnak” választották a londoni Wembley Arénában.

 

Tommy Henriksen és a banda producerei által készített 16 dalból álló ‘Rise’ album az elmúlt időszak egyik legtisztább, és legélvezetesebb rock and roll albuma, amelyet a zene mesterei és a stílus igazi rajongói alkottak. A 2015-ös debütáló lemezüktől eltérően a második album főleg saját dalokból áll, amelyeket a banda írt. A Vámpírok eredeti küldetésének szellemében van három olyan dalfeldolgozás, amelyeket eredetileg legendás rockerek írtak és rögzítettek, akik sajnos túl fiatalon haltak meg… őket igyekeznek feltámasztani.

 

Kívételes vendégként csatlakoznak a turnéhoz a dél-afrikai Seether rockerek, akik több mint két évtizedes, meseszép karriert követően idén kiadták a 2020-as Si Vis Pacem, Para Bellum című albumuk Deluxe kiadását. 1999.-ben alakultak, és 2002-ben kiadták a „Disclaimer” című debütáló albumot, amelyen a „Fine Again” is szerepelt, és folyamatosan hatalmas sikert aratnak rajongóiknál.

 

Helyszín és időpont: Papp László Budapesti Sportaréna, 2023. július 18.

 

Kövess minket!