2024. Július 21. | Dániel, Daniella

13. Kapostest

Újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet, amelyre - a világ legkeresettebb csellistája, Várdai István és a Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf művészeti vezetők meghívására- hazai és nemzetközi világsztárok, valamint elismert alkotók érkeznek. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.

 

„A Kaposfest ereje a támogató közönségében van, ezért fontos célunk és küldetésünk a komolyzene új közönségének kinevelése amellett, hogy őrizzük a hagyományainkat. Tizenhárom éve olyan hangversenyeket kínálunk, amelyek a világ legjelentősebb koncerthelyszínein elérhetőek. Az ország kulturális életében kiemelt jelentősége van annak, hogy mindez nem a fővárosban, hanem Kaposváron valósulhat meg.” – mondta Hornyák Balázs, fesztiváligazgató

 

A magyar zenei élet élvonalából a világhírű művészeti vezetők, Baráti Kristóf és Várdai István mellett fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán, Farkas Gábor, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kristóf Réka, a Nemzetközi Anton Rubinstein Verseny győztese, valamint a Virtuózok tehetségkutatóból ismert TanBorEn Trió is.

 

Számos, nemzetközileg tekintélyes művész is ellátogat hazánkba a fesztivál erejéig: a Latin Grammy-díjas zongoraművésznő, Edith Peña és férje Alexei Volodin, a világhírű zongoraművész, a fiatalkora ellenére már két kiemelkedő díjjal (Jascha Heifetz verseny első helyezett), Javier Comesaña Barrera hegedűművész, a fiatalon, Sir Yehudi Menuhin irányítása alatt tanult Kirill Troussov, korosztálya legkiemelkedőbb hegedűművésze, a Csajkovszkij-verseny győztes Ivan Karizna, Liisa Randalu, a Kronberg Akadémia és a Frankfurti Zene- és Előadóművészeti Egyetem tanára, valamint a hihetetlen energiával rendelkező Jennifer Stumm, aki nemcsak kiemelkedő brácsaművészként tevékenykedik, hanem a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem professzora és a São Paulo-i Ilumnia Fesztivál igazgatója egyaránt.

 

Két koncerten is közreműködik hazánk nemzeti zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a fesztivál második felében pedig ellátogat Kaposvárra a világhírű, négy csellistából álló Polish Cello Quartet is, akik előadásaiban magyarországi bemutatók is szerepelnek. Az esti hangulatot Sárközy Lajos és zenekara színesíti majd.

 

Augusztus 13-án workshop előadásokkal, zenei műhelyek bemutatkozásával, nyilvános próbákkal és mesterkurzusokkal várják az érdeklődőknek.  Augusztus 15-én egész nap szól a zene Kaposvár közterein és a rendezvény központjaiban egyaránt, kora este pedig a város főterén Georges Bizet - Rogyion Scsedrin: Carmen-szvitje hallható a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a TanBorEn Trió közreműködésével, Várdai István vezényletével. Később este Horváth Charlie és a Charlie Band koncertje látogatható.

 

Helyszín és időpont:Kaposvár,2022. augusztus 13-16. (Teljes program: www.kaposfest.com)

 

Kövess minket!