2024. Április 17. | Rudolf
Előző

Művészet templomai – Goya mesterműv...

Következő

Streaming platformok...

Elveszett illúziók

Xavier Giannoli pazar, kosztümös, ugyanakkor ma is releváns és modern Balzac-adaptációja a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, majd hét César-díjat nyert. Szereplői közt Xavier Dolan és Gérard Depardieu is felbukkannak.

 

Lucien Chardon irodalmi ambícióktól vezérelve érkezik Párizsba. Célja, hogy írói karriert fusson be, és a társadalmi ranglétrán is felkapaszkodjon. Újságírónak áll, és a napi újságírás piszkos világában elmerülve szép lassan elveszíti álmait, illúzióit, elárulja elveit, hogy aztán anyagilag és erkölcsileg is bukott emberként térjen vissza oda, ahonnan jött.

 

Xavier Giannoli új adaptációja különös élességgel mutatja be a sajtó manipulált és romlott világát, amely egyúttal a társadalom tükre. A XIX. század első felének francia társadalmát ábrázolva tükröt tart a mának is. 

 

A nagyszabású kosztümös film hét César-díjat kapott, egyebek mellett a legjobb film, a legjobb fényképezés (Christophe Beaucarne), a legjobb adaptáció (Xavier Giannoli, Jacques Fieschi), a legjobb jelmez (Pierre-Jean Larroque) és a legjobb díszlet (Riton Dupire-Clément) kategóriában. A film főszerepét alakító 25 éves Benjamin Voisin (’85 nyara) pedig a legígéretesebb színésznek járó szobrot vehette át.  Vincent Lacoste a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést kapta.

 

Rendező:  Xavier Giannoli, sz.: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Gérard Depardieu – Cirko Film

Korhatár: (16) 

Előző

Művészet templomai – Goya mesterműv...

Következő

Streaming platformok...

Kövess minket!