2023. Június 07. | Róbert
Előző

Eszterhai Katalin – Angyalok pórázon...

Következő

Fordulatos krimik és thrillerek...

Natalie Livingstone: A Rothschild család asszonyai

Rothschild. Egy dinasztia, melynek lánca pompás paloták és fényűző életvitelek ékköveiből épült. Ámde a történelem egyik legapróbb részletekig megörökített, legismertebb és mitologikussá vált dinasztiájának históriája mind ez idáig csonka maradt. Ugyanis a Rothschild család fele, nevezetesen a nők gyakorlatilag ismeretlenek maradtak.

 

Zsidóként idegenek voltak a keresztény társadalomban, nőként elszigeteltek a mélyen patriarchális elveket valló családjukban. Tehetségük, kitartásuk, világlátásuk és különlegességük okán azonban kivívták saját jogon is az elismerést!

 

Volt, aki Viktória brit királynővel, volt, aki II. Vilmos német császárral barátkozott, volt, aki Benjamin Disraeli vagy William Macepeace Thackeray társaságát kereste, netán a tőzsdén kereskedett, vagy merészen a válla fölül indította a szervát a női teniszbajnokságokon. S volt, aki Miles Davisszel autóversenyezett Manhattan utcáin, vagy a bolhák ugróképességét tanulmányozta.Mindahányan a Rothschild család asszonyai voltak.

  

Egy dinasztia, melynek neve a vagyon és a hatalom szinonimája lett: a frankfurti gettóból indult Rothschildok históriáját sokan sokféleképpen megírták már, ám mindig csak a férfi családtagok tetteire fókuszálva, a nők gyakorlatilag kimaradtak az Európa történelmét nemegyszer meghatározó történetekből, vagy csak a lábjegyzetek közé szorultak. A történész Natalie Livingstone Németországból indulva, London keleti végétől az Egyesült Államok keleti partvidékéig, skót kastélyokon és a Bletchley Parkon át Buchenwaldig, a Vatikántól Palesztináig követi nyomon a Rothschild család angol ága asszonyainak rendkívüli életét a XIX. század hajnalától a XXI. század elejéig.

 

Az asszonyokét, akik zsidókként kívülállók, idegenek voltak a keresztény társadalomban, nőként pedig elszigeteltek a szigorú patriarchális elveket valló család férfiközösségétől. Párhuzamos világot alakítottak hát ki, külön női dinasztiát alkotva, s nemzedékről nemzedékre felforgatva és vitatva a férfiak szabta elvárásokat: befolyásos társasági háziasszonyok és tehetséges diplomaták lettek, választási kampányokat koreografáltak, tanácsokat adtak miniszterelnököknek, kiálltak a társadalmi reformok mellett – és a tőzsdén kereskedtek!

 

Voltak köztük konformisták és konzervatívok, ahogy idealisták és extrovertáltak is; Viktória brit királynővel és II. Vilmos német császárral teáztak, főhercegekkel és főhercegnőkkel pajtáskodtak; pártolták a művészeteket, úttörő szerepet játszottak a környezetvédelmi és emancipációs mozgalmakban, vagy éppen megbotránkoztatták a női tenisz világát; segélyszállítmányt vittek Afrikába, kábítószer-kereskedőkkel üzleteltek, netán utcai autóversenyben vettek részt Miles Daviesszel Manhattanben.

 

Miközben mindegyiküket kötötte a név, az elvárások és kiváltságok rendszere, mégis sikerült nekik a saját jogukon, tehetségük és különlegességük, kitartásuk és világlátásuk révén kivívniuk az elismerést – s maguk is aktívan hozzájárultak az európai történelem alakulásához.

 

„Ebben a lebilincselő életrajzban Natalie Livingstone megmutatja, miként irányította férfi rokonaik vasöklét a Rothschild nők bársonykesztyűje,s hogy távolról sem csupán függelékek, hanem megbízható,csendes partnerek voltak.” – Hannah Rothschild, A Trelawney-ház című könyv szerzője

 

NÉVJEGY

Natalie Livingstone Londonban született és nőtt fel. A cambridge-i Christ’s College-ban szerzett diplomát történelem szakon. Cikkeit a Daily Express, a Tatler, a Harper’s Bazaar, a US Vogue, az Elle, a The Times és a The Mail on Sunday közli. The Mistresses of Cliveden: Three Centuries of Scandal, Power and Intrigue in an English Stately Home (Cliveden úrnői: egy tekintélyes angol ház botrányokkal, hatalmi játszmákkal és cselszövésekkel teli három évszázada) című könyve (2015) felkerült a Sunday Times bestsellerlistájára. Londonban él férjével és két gyermekével.

 

 

 

 

 

 

Előző

Eszterhai Katalin – Angyalok pórázon...

Következő

Fordulatos krimik és thrillerek...

Kövess minket!