2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Nathalia Holt: Okos csajok – Kémnők ...

Következő

Budapest Nagyregény...

Magával ragadó történetek

AJ Pearce: Kedves Mrs. Bird!

 

Háborús feleségek és bajban lévő nők százai várnak válaszokat tőle. Azaz a gépírónőjétől. AJ Pearce elbűvölő és ellenállhatatlan bemutatkozó könyve a London bombázásának rettenetét is híven ábrázoló történelmi regény, amelynek főhőse hiába akar hátat fordítani a férfiaknak és a házasságnak: nem menekül a szerelemtől sem.

 

AJ Pearce London, 1940: a Luftwaffe bombái könyörtelenül záporoznak a városra. Az ügyvédi irodában titkárnősködő Emmy Lake ki akarja venni a részét a háborús erőfeszítésekből, ezért esténként önkéntes munkát végez a tűzoltóságnál. Ám amikor meglát egy álláshirdetést egy nagy londoni lapnál, egyszerre megvalósíthatónak látja álmát, hogy női haditudósító legyen.

 

Hamar kiderül, hogy valójában a tekintélyes tanácsadó rovatot vezető Henrietta Bird gépírójának vették fel, Emmy csalódása pedig nem ismer határokat – különösen azért, mert Mrs. Bird minden kellemetlenséget tartalmazó olvasói levelet a kukába hajít. Ám amikor egy bizonyos Wendyért elhagyja szerelme, a háború pedig egyre nagyobb rombolást okoz az országban és az emberek életében, a megrendítő leveleket olvasva Emmy rájön, hogy nagyon is fontos feladata van: neki kell válaszolnia ezeknek a segítséget kérő nőknek. Természetesen Mrs. Bird nevében, és természetesen Mrs. Bird tudta nélkül.

 

NÉVJEGY

A dél-angliai Hampshire-ből származó AJ Pearce a University of Sussexen és a Northwestern Universityn tanult. Egy 1939-es női magazin véletlenszerű felfedezése adta az ötletet első könyvéhez, a Kedves Mrs. Bird! -höz, az Emmy Lake-sorozat nyitóregényéhez. Ma már a sorozat harmadik kötetét írja.

 

 

Marcel Theroux: A phenjani varázsló

 

Észak-Koreából csak a képzelet nyújt kiutat. Ám az álmok könnyen rémálmokká válnak… Marcel Theroux regénye felkavaró és magával ragadó felnövéstörténet a világ legtitokzatosabb országából.

 

Kirkus Reviews Cso Csunszu igazán szerencsés észak-koreai gyereknek mondhatja magát. Tudja, hogy a Nagy Vezető és utódja, a Kedves Vezető óvja álmát és országukat, és szülei leleményességének hála, nem is éhezik, szemben több százezernyi sorstársával. Ám amikor szállodai szakácsként dolgozó édesapja egy furcsa, idegen nyelvű könyvet hoz haza munkahelyéről, élete mindörökre megváltozik.

 

Mint kiderül, a gyanúsan reakciós propagandának tűnő kötet egy szerepjáték-szabálykönyv, amelyet egy, a sajátos észak koreai kommunizmust tanulmányozó külföldi vendég hagyott a szállodában. Csunszu tanítója segítségével tárja fel a rejtélyes könyv titkait, és ismeri meg a fantázia varázslattal átitatott világát, ahol nem származása határozza meg sorsát, ahol saját maga cselekedetei ura, és ahol győzedelmeskedhet az életét maga alá gyűrő hatalmak felett.

 

Csunszu önbizalmat, új perspektívát és szerelmet nyer a rejtélyes könyvnek köszönhetően, ám Észak-Koreában a képzelőerő is a párt tulajdona, és a fiúra sokkal nagyobb veszélyek leselkednek, mint a démonokat és a halottakat idéző mágusok. Vajon kiszabadulhat Észak-Korea végeláthatatlan kazamatáiból?

 

NÉVJEGY

 Az 1968-as születésű Marcel Theroux ismert televíziós műsorvezető és regényíró. The Confessions of Mycroft Holmes című regénye 2002-ben elnyerte a fiatal szerzőket jutalmazó Somerset Maugham-díjat, 2009-es Far North című könyve pedig a National Book Award döntőjébe jutott. Írói tevékenysége mellett tényfeltáró, oknyomozó műsoraival szerzett hírt magának, amelyekben többek között a klímaváltozással és a posztszovjet Oroszországgal foglalkozott. A szerző Londonban él.

 

 

Charles Belfoure: A Fabergé-titok 

Szenvedélyes történet az orosz történelem egyik legizgalmasabb korszakából. Elárulnád a családodat, hogy megmentsd az országodat? A párizsi építész szerzője, Charles Belfoure legújabb könyve ismét egy olyan világba viszi el olvasóit, amely szeretettel, szenvedéllyel és szerelemmel teli, ugyanakkor nem mentes a haragtól és a belső viszályoktól sem.

 

Dmitrij Marhov herceg igazán szerencsésnek mondhatja magát. Tehetséges építész, egyben II. Miklós cár közeli barátja, életét luxusban éli. Ám a cári udvar csillogása sem tudja elfedni az Oroszországot sújtó bajokat. A fényűző szentpétervári palotákon túl a nyomor és az erőszak az úr, a felvilágosult herceg pedig egyre nagyobb kiábrándulással figyeli a dekadens arisztokrácia fékevesztett haláltáncát, különösen, miután a szabadgondolkodó Kátya Golicina megismerteti a pazar báltermektől távol tomboló pogromok borzalmaival.

 

Az elszánt doktornő még a rettegett cári titkosrendőrséggel is szembeszáll, hogy megmentse népét az elnyomástól. A gyilkos macska-egér játékba keveredett Dmitrijnek a kötelesség, a szerelem, az erkölcs és a hűség útvesztőjében kell meglelnie a helyes utat, ahol egyetlen rossz lépés is halálos lehet. A herceg válaszút előtt áll: saját családja a fontosabb, vagy az ország sorsa?

 

NÉVJEGY

 Az 1954-es születésű Charles Belfoure építészként és műemlékvédőként szerzett nevet magának, mielőtt regényírásra adta volna a fejét. Első regénye, a magyar nyelven 2015-ben megjelent A párizsi építész világszerte óriási sikert aratott. Az írás mellett a szerző régi épületek megóvásával foglalkozik, és a Maryland államban található Westminsterben él családjával.

Előző

Nathalia Holt: Okos csajok – Kémnők ...

Következő

Budapest Nagyregény...

Kövess minket!