2024. Április 17. | Rudolf
Előző

A könyvmonstrum...

Következő

R. F. Kuang: Bábel, avagy az erőszak s...

Finy Petra: Almás pite

Az Almás pite történetei a családi ünnepeket és az együtt töltött idő fontosságát mutatják be. A gazdagon illusztrált kötet nagyovistól a nagyszülőkig ismét több generációt szólít meg, és azt üzeni, szánj időt a családodra, legyen igazi ünnep, amikor együtt vagytok.

 

A mesék szereplői egy kissé szeleburdi család tagjai, akik időnként ugyan meglepő helyzetekbe csöppennek, de végül mindent megoldanak humorral és sok-sok szeretettel. A történetekben Fekete István természetimádata, Lázár Ervin igazságszeretete és Janikovszky Éva humora is felragyog.

 

A családi ünnepek bemutatásán kívül a kötet néhány ritkán tematizált problémát is bemutat, mint amilyen a mozaikcsaládok folyamatos alkalmazkodást igénylő működése vagy egy szeretett rokon elvesztésének a feldolgozása. De akármilyen téma is kerül szóba, az olvasó minden történet végén azt érezheti majd, milyen jó lehet ebben a családban élni.

 

 „Ha olvasod ezeket a jó meséket, otthonra találsz egy nagy, igazi családban. Vannak benne öregek, fiatalok, kicsi gyerekek. Még egy kutya is idetartozik.  Együtt élnek, együtt ünnepelnek. És téged, az olvasót is befogadnak maguk közé, akár van saját családod, akár nincs. Megmelegszik a szíved.” – Marék Veronika

 

„Sok ilyen szívből jövő, kedves, magával ragadó könyvre volna szükség, mert nagyon jó érzés belecsöppenni egy olyan összetartó család életébe, ahol gyereknek és felnőttnek lenni is jó. Az Almás pite meséi a gyerekkori nyarakat juttatták eszembe, a bringázásokat és bogárgyűjtéseket, a szomszéd néni süteményeit, és az egész nyárillatú, burjánzó kertet, ahol soha egyetlen percig sem unatkoztunk.”– Berg Judit

  

NÉVJEGY

FinyPetra író, költő, kiadói ember. Pályáját egy verseskötet megjelentetésével kezdte, majd gyermekei születése után mesekönyveket kezdett írni. Több mint 30 kötet szerzője, melynek többsége gyerekkönyv. Az utóbbi időben felnőtteknek szóló regényei is megjelentek, 2021-ben Kerti szonáta címmel, a sorban a negyedik. Budapesten él két kamaszlányával. Kedvenc süteménye az almás pite, kedvenc itala a bodzaszörp, kedvenc hobbija egy fa alatt olvasni, kiállításokra járni, csillaghullást figyelni, vagy reggelizőhelyeket tesztelni a lányaival.

Előző

A könyvmonstrum...

Következő

R. F. Kuang: Bábel, avagy az erőszak s...

Kövess minket!