2024. Június 20. | Rafael
Előző

Maggie Doyne: Ég alatt, hegy fölött...

Következő

Tóth Gábor Ákos: Balatoni Menedék...

Eszterhai Katalin – Angyalok pórázon

Eszterhai Katalin legújabb könyvében, az Angyalok pózáron-ban  naplóba öntötte három cocker spánielének gondolatait úgy, hogy közben a kutyusok érdekes és értékes látásmódjukon keresztül mutatja be saját és családja életét, hétköznapjait. „Hallom, ahogy mesélnek, hullámokban jönnek felém, hangjuk szétfolyik a napsugaras ég alatt, felfelé száll, és hogy ne vesszenek el a történetek, néhány dolgot, amiről meséltek lejegyeztem. Igen ők meséltek, én, a legjobb barátjuk, az embermamájuk csak lejegyeztem.” – nyilatkozta könyvéről az írónő.

 

A kutyák érzelmeiben és gondolatiban nincs túlgondolás, rosszindulat, felesleges komplikáció, de van bennük tiszta, őszinte és korlátlanul rendelkezésre álló szeretet. A kutyákon keresztül megtapasztalhatjuk a végtelen szeretet élményét, nem csoda, hogy sokan négylábú angyalként tekintenek rájuk.

 

Vannak könyvek, amelyekről ha meglátjuk és kézbe vesszük, már az első pillanatban tudjuk, hogy el fogjuk olvasni. Hát ez olyan könyv! Magával ragadó, szeretnivaló, amelyik bepillantást enged az írónő kutyáinak szívébe és elméjébe, és amikor kinyitjuk, történetek jönnek elénk, hogy bennünk kavarogjanak, hogy elbírjuk a mindennapi bizonytalanságot...

 

Az Angyalok pórázon kutyanapló embereknek. Mert van az úgy, hogy éppen egy kutya gondolataira van a legnagyobb szükségünk, például, ha nagyon vágyunk valamire és a vágyunk becsap, akkor kell egy kutya, akinek a lelkébe letehetjük szívünk titkait, aki soha nem fogja azt elárulni senkinek, aki azzal, hogy ott van mellettünk pontosan elég, hogy nagyon boldogok legyünk.

 

Ahogy Eszterhai Katalin kutyái mesélnek, az olyan, mintha a lelkük mélyén egy különleges dob szólna, amelyik zenéjében ott van a szeretet, a birtoklás, a hódolat, a kétségbeesés, a csodálkozás, a hangos kacagás, a hozzánk-simulás. A könyv tele van szavakkal festett képekkel, bölcsességekkel, sziporkázó fényekkel, torkunkba felkapaszkodó sírhatnámokkal, amelyek mindig össze tudják szorítani a szívünket, de közben mégis valami édes érzés árad el bennünk, mert elhitetik velünk, hogy ha ennyi sok örömünk van, sose halunk meg.

 

Ez a könyv azokhoz szól, akik hisznek a szeretet erejében és nem félnek elajándékozni a szívüket.

 

NÉVHEGY

Eszterhai Katalin – Kanadában élő író, újságíró, szerkesztő, televíziós producer

1949. február 12-én született Gyulaházán. Tíz éves koráig egy Szabolcs Szatmár megyei faluban élt, később Pécsre költözött a család, ahol az általános iskola után a Janus Pannonius gimnáziumban ének- zene tagozaton érettségizett, majd  a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán szerezett diplomát. Újságíró lett. Az újságírással,  rádiós,  filmes, televíziós világgal  még Pécsett találkozott, ahol a Rádiónál és a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójánál  szerkesztő-riporterként dolgozott és közben a Népszava munkatársa is volt. 

 

1987-ben a férjével, Lajtai György kiváló operatőrrel elhagyták Magyarországot. Rómában éltek két évig, ahol a RAI-nál dolgoztak, majd 1989 februárjában Kanadába költöztek és azóta is ott élnek. Eszterhai Katalin a mai napig is  televíziós műsorokat készít olasz és angol nyelven, de az utóbbi években rákapott az írásra is. Eddig 6 könyve jelent meg magyarul: Akaratunk Gyógyereje, Majdnem Esterházy: Porból a csillagokig, Szeretném még elmondani: Szerettem, Csillag lettél: levél anyámnak, Angyalok pórázon.

 

Előző

Maggie Doyne: Ég alatt, hegy fölött...

Következő

Tóth Gábor Ákos: Balatoni Menedék...

Kövess minket!