2023. Február 08. | Aranka
Előző

Martin Parr: Strand az egész világ...

Következő

Napba nézni csukott szemmel...

Heterotópia – minőségi tér

A Godot Kortárs Művészeti Intézet kortárs képzőművészeket támogató díja a 35. életévüket betöltött, hazai kortárs képzőművészek felívelő karrierútját segíti. A Godot Katalizátor díj a művészek alkotói folyamatát a kiállítási lehetőség mellett, jelentős összegű (1 millió forint) honoráriummal is támogatja.


A díj különlegessége, többek között abban rejlik, hogy a díjazási folyamatba aktívan bevont közönséget véleményformáló szerepkörrel ruházza fel. A passzív néző cselekvő befogadóvá válik és befolyásolhatja, hogy mely finalista művész kapja az 500.000.- forintos közönség díjat.

A Godot Katalizátor díj finalistáinak kiállítása a Foucault-i értelemben vett HETEROTÓPIA, azaz minőségi tér elnevezést kapta. A finalisták által beadott művészeti projekteket érzékletes pontossággal egybefogó jelző rávilágít arra, hogy a tág és közvetlen környezetünk, életterünk mennyire differenciált és az emberi viszonyulások által meghatározott.

A fokozott érzékenységgel és nyitottsággal rendelkező művészek a társadalom egészére ható globális, „külső” eseményekre már azok megtörténte előtt rezonáltak, így a beválogatott művek nagy része, melyek főként térszociológiai vagy önreflektív témákkal foglalkoznak, húsbavágó aktualitással bírnak.

 

A változatos intermediális és konceptuális projektek között több elbeszélő jellegű megközelítés található, melyet a kiállítás rendezése során is igyekeztünk követni. Az egyik mű átvezet a másikba, miközben az egy térbe került alkotások diskurzusba lépnek egymással és a befogadóval egyaránt.

 

Kiállító művészek: Göbölyös Luca, Kerekes Gábor, Kocsi Olga & Szabó Eszter Ágnes, Nagy Barbara, Szabó Klára Petra, Szigethy Anna

Helyszín és időpont: Godot Galéria, 2022. március 25. – április 10.

 

Fotók: Göbölyös Luca

 

 

 

 

Előző

Martin Parr: Strand az egész világ...

Következő

Napba nézni csukott szemmel...

Kövess minket!