2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Megosztom… Szávai Viktória, színés...

Következő

Megosztom… Schanko Krisztina lakberend...

Megosztom... Rost Andrea, operaénekes

Rost Andrea

Kérdéseink válaszadója ezúttal Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas operaénekes, akinek neve, és nem mellesleg a hangja, itthon és külföldön egyaránt fogalom. Irigylésre méltó karrierje során az operairodalom legizgalmasabb női szerepeit énekelte a világ legtekintélyesebb színpadain.

 

– Melyik volt hivatása legemlékezetesebb pillanata?

 

 – Az a bizonyos első pillanat… Amikor főiskolásként debütáltam az Erkel Színházban Gounod Rómeó és Júliájában – Júliaként. Éppen 30 évvel ezelőtt.

 

 – Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

A szerelmek közül mindig az első az, amihez gondolatban rendre visszatérünk. Összehasonlítgatni a szerelmeket azonban nem érdemes, hiszen minden életszakaszában mást tart fontosnak az ember. És aszerint választ párt magának.

 

– Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

Spanyolországban – napsütés, meleg, csodálatos nyelv és zene, remek konyha…

 

–  Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

– Bikalvy Júlia, első énektanárom, meghatározó énekes és muzsikus személyiség, kiváló pedagógus, aki megnyitotta számomra az utat a zene felé. Maria Callas művészete elvarázsolt, lemezeken megismert muzikalitása, szerepformálása mély hitet adtak nekem ahhoz, hogy elkötelezzem maga e műfaj szolgálatával.

 

– Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

– Most éppen Edith Eva Eget A döntés című könyve. Erősíti a magunkba vetett hitet, erőt ad az élethez, önmagunk megismeréséhez, hogy merjünk szembemenni a félelmeinkkel.

 

–  Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

– Talán saját magam ismerem legkevésbé, de ettől függetlenül jóban vagyunk egymással.

 

– Mi az, amitől a legjobban retteg? 

 

– Nem rettegek. Hívő emberként nincs okom rá!

 

– Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

Azon kevesek egyike vagyok, akik ki merik mondani: álmaim valóra váltak. De azért… Talán még egy nagy játékfilmben játszanék szívesen egy főszerepet. Esetleg Hollywoodban? Vagy itthon?

 

 –  Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

– Nagyon sok jótékonysági eseményen léptem már fel itthon és külföldön is. Van egy alapítványom, amely már szervezett is koncertet a Pető Intézet tehetségeinek megsegítésére. Minden adományozást és jótékony megmozdulást fontosnak érzek. Sok-sok helyen elkél a segítség!

 

–  Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

 – A hiúság fontos frissen tartó erő, nagyon motiváló lehet. Ugyanakkor vigyázni kell, nehogy átcsapjon a nárcizmus nehezen kezelhető betegségébe.

 

–  Mi az, amire a legbüszkébb?

 

Nem is mire. Kire, sőt kikre. A gyerekeimre!

 

–  Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

– A második válásom.

 

–  Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

Mindig van valamilyen divatos diéta, amitől a hollywoodi sztárok éppen csontsoványra fogynak. Jól szórakozom ezen. Szerintem, ami működik: az a mértékletesség az evésben és ivásban, valamint sok mozgás a szabadban!

 

 

UTÁNAJÁRTUNK: December 22-én lesz Rost Andrea jubileumi hangversenye a Budapest Kongresszusi Központban. Sokat gondolkodott, hogy milyen műsorral ünnepelje pályafutása 30 éves évfordulóját. Olyat, ami valóban önmaga, benne Gounod-, Puccini-, Mascagni és Verdi-áriákkal. Az estet operett zárja, hiszen abban a műfajban is vannak kedvencei. A koncert során a fiatal baritoncsillag, Sándor Csaba a partnere néhány duett erejéig. A művésznő a Miskolci Szimfonikus Zenekarral lép színpadra, és ők önálló műsorszámokkal is készülnek. Az est dirigense Káli Gábor, aki fiatal ugyan, de elismertsége már messze túlmutat a feltörekvő tehetség státuszán.

 

Fotó:Emmer László

Előző

Megosztom… Szávai Viktória, színés...

Következő

Megosztom… Schanko Krisztina lakberend...

Kövess minket!