2024. Június 16. | Jusztin
Előző

Kifutók egykori királynői – Ollári...

Következő

Kifutók egykori királynői – Marjai ...

Kifutók egykori királynői – Oláh Emese

Ebben a hónapban azokat a lányokat, ma már asszonyokat kérdeztük, akik egykor a kifutók, a divatlapok királynői voltak. Vannak olyan ex modellek, akiknek élete a mai napig a nagyközönség előtt zajlik, de vannak olyanok – többségben –, akik visszavonulásuk után egy egész más pályán lettek sikeresek. Most a közszerepléstől visszavonult modelleknek tettük fel kérdésinket. Más-más hivatás, más-más életút, de egyben nagyon is hasonlóak, a mai napig „jól tartják magukat”, megőrizték fiatalságukat, elegánsak, jó megjelenésűek, csinosak. Ezen a héten olvassák Oláh Emese válaszait.  

 

– Aki megszokja a kifutók és öltözők világát, a sikert, a tapsot, annak általában nehezen megy a váltás a hétköznapok világába. Hogyan érintett meg lelkileg ez a fordulat?

 

 – A kifutók, modellek világa kívülállóknak misztikus vágyálom. Én hirtelen robbantam be a szakmába, nekem természetes volt, hogy szinte átmenet nélkül hívtak szerepelni mindenhova. Nagyon jó érzés volt egy-egy címlapon, vagy menő divatlapban, plakáton vagy filmben, reklámokban megjelenni, az, hogy elsők között mehettem Bécsbe dolgozni, ismert bécsi lapokban, plakátokon megjelenni. Akkoriban külföldre utazni még nem volt természetes, sőt! Én elég korán, tudatosan kerestem valami „komolyabb” szakmát.

 

Annak ellenére, hogy elég korán abbahagytam a modellkedést, még hosszú évek múltán is felismertek itt-ott. Mai napig nosztalgiával gondolok arra az időszakra, néha hiányzik. Azokban az időkben modellnek lenni rangnak számított. Ma már sajnálom, hogy olyan korán abbahagytam a modell pályafutásomat, mert még – mivel nagyon fotogén voltam – sok lehetőség várt volna rám.


– A modell élet sok előnnyel járhat, de megvannak a hátulütői is, amiről a közönség kevésbé értesül. Mit gondolsz, számodra milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal járt a hivatásod?

 

Az ismertség elismeréssel is járt. Az emberek szerették a „híres”embereket, mert olyasmit valósítottak meg, ami számukra csak álom maradt.  Lehetett külföldre utazni úgy, hogy még jól is kerestünk, ami akkor nagy előnynek számított. A legtöbb hódoló modell barátnőt vagy feleséget szeretett volna, ostromolták a lányokat. Sajnos akadt, aki üldözött is a rajongásával, ami nagyon kellemetlen volt.

 

– Modell pályafutásod során mit tartasz a legnagyobb sikerednek?   

 

Számos címlapon szerepeltem itthon, de leginkább a Bécsben kapott elismeréseknek örültem, ahol neves modellügynökségnek dolgozhattam. Sajnos idő előtt abbahagytam, így a karrierem nem bontakozhatott ki igazán.

 

– Szerinted milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki ezen a rögös pályán hosszú ideig fenn tudjon maradni?

 

A modell pálya rendszertelen életvitelt követelő munka, sok elvárással, kihívással, amihez nagy kitartás és fegyelem kell. Az irigyek támadását is tudni kell kezelni. De lehet szép sikereket elérni, ha észreveszed a lehetőségeket. És még valami elengedhetetlen: az alázat.

 

– Hogy sikerült megtartanod egykori szépséged, alakod? Ez adottság, vagy meg kellett dolgoznod érte?

 

 – Sokat dolgoztam azon, hogy a szerencsés adottságomat, a jó alakomat tartsam és fejlesszem. Vékony lány voltam, mondták is, hogy „könnyű neked", de ennek ellenére folyamatosan tettem azért, hogy megtartsam a formám, rendszeresen és sokat edzettem, mindig mozogtam valamit.  Egy idő után viszont már kicsit nehezebb volt fenntartani a sokáig megszokott, magamtól elvárt külsőt. Egy nő szerintem soha nem teljesen elégedett magával. Az idő kegyetlen tükör, bár nem panaszkodom.

– A váltás után maradtál a divat és szépség iparban, vagy valami egészen másba fogtál bele?

 

Egy ideig a reklámiparban dolgoztam, de végül az ingatlanszakmában találtam meg azt, ami bejött nekem. Ingatlanok értékesítésével foglalkozom 26 éve. Folyamatosan tanulok és még így, 50 felett is vannak új álmaim. Most belsőépítészeti dolgokat, lakberendezést tanulok, ezt szeretném művelni a jövőben, ez igazán az én világom, ami szintén a szépséggel és harmóniával kapcsolatos.

 

– Mennyire foglalkoztat a divat, követed-e a nemzetközi és hazai trendeket?

 

Már nem igazán követem komolyan. Természetesen észreveszem a trendeket, mivel nőből vagyok és szeretek ma is csinosan, de inkább lazább, hétköznapi eleganciával öltözködni.

 

– Mit tanácsolsz az 50 pluszos olvasóknak divat és szépségápolás terén? 

 

Soha ne hagyják, hogy az évszám határozza meg az életüket. Van élet 50 felett is! Bár már kicsit többet kell dolgozni a vágyott külsőért, de mindig a legjobb önmagunk legyünk!  Öltözzenek színesen. Ne adják fel az álmaikat senkiért! Szerencsére ma már sok lehetőségből lehet választani a szépség megőrzése érdekében, én a megfelelő táplálkozásban és a rendszeres mozgásban hiszek, ami szerintem – és szakemberek szerint is –késlelteti a kor haladását. Édesapámtól azt tanultam, hogy a humor mindenen átsegít. Ezt érdemes örökké magunkkal vinnünk. Ajándékozzanak meg minden nap valakit a mosolyukkal. A mosoly soha nem megy ki a divatból!

 

Összeállította: Tobak Viktória

Előző

Kifutók egykori királynői – Ollári...

Következő

Kifutók egykori királynői – Marjai ...

Kövess minket!