2024. Április 19. | Emma
Előző

Fény és árnyék játéka...

Következő

A világ a te színpadod...

Az illatok varázslatos ereje

Az illatok fontos szerepet játszanak a szerelemben, a párkapcsolatok terén, a tavasz közeledtével pedig az érzéseink még erősebbé válnak. Papp Csilla, a FloraSense, a természetes füstölőszerek szakboltjának tulajdonosa elárulja, hogy a szerelem, az érzelmek elmélyülésében a valódi illatok segíthetnek jobban, melyek közvetlenül szívünket és lelkünket szólítják meg.


Az illatok az életünkben nagy szerepet játszanak, egy kellemes emléket évek múltán is vissza tudnak idézni, sőt a történelem során számtalanszor nagy hangsúlyt fektettek csodálatos erejének. Ez utóbbiról mesél Csilla egy történetet.

 

„Sokan ismerik a szépséges Belaki történetét a Bibliából, aki elindulván hazájából, a gazdag és virágzó Sábai királyságból – mely az Arab-félsziget déli részén, a mai Oman és Jemen területén feküdt – gazdag rakománnyal érkezett Jeruzsálembe, az Ókori Kelet bölcs királyához, Salamonhoz.

 

Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. Azután adott a királynak százhúsz talentum aranyat, igen sok balzsamot és drágakövet. Soha sem hoztak annyi balzsamot, mint amennyit Sába királynője adott Salamon királynak.– (Királyok 1. könyve).

 

Belakiról feljegyezték, hogy nemcsak szép, de nagyon okos is volt, aki jól ismerte az illatok titkát, és ezt a tudását bizonyára Salamon udvarában is bevetette. A többi pedig már történelem, a valaha létezett egyik legszebb szerelmi történet, és az általa ihletett egyik legszebb szerelmi vers, az Énekek Éneke, melyet állítólag Salamon írt Sába királynőjének.

 

De mit is vitt Belaki Salamonnak és pontosan miért? Vélhetően illatos tömjént, fanyar mirhát, édes opoponaxot, balzsamos sztóraxot, különleges illatos növényeket és fűszereket, melyek az Ókorban még az aranynál is drágábbak voltak – a Sábai királyság pedig bővelkedett bennük – ebből fakadt gazdagságuk. De nem csak kereskedtek velük, hanem azt is tudták, hogyan használják őket – ez a tudás segített Belakinak, hogy a bölcs Salamon királyt maga mellé állítsa – ezzel biztosítva karavánjainak szabad útját, mert, hogy ez volt a valódi célja.

 

A növényeket ősidők óta használják az emberek csábításra, az érzékiség fokozására sokféle formában: talizmánként, főzetként, illatos balzsamként, illóolajként vagy füstölőként. A Belaki által vitt sztórax (balzsam) ma is az egyik leggyakrabban használt afrodiziáló gyanta, jellegzetes édes-balzsamos illata szinte mindenkit elvarázsol. Kinyitja a szívet, elsimítja a gondokat, balzsamozza a lelket, akárcsak a vele rokon benzoé”. – részletezte Papp Csilla, a füstölés egyik hazai szakértője.

 

„Az opoponax – amely a mirha édes változata – édes-fűszeres illata tágítja az érzékelést, ezért gyakran találkozunk vele szerelmi keverékekben, akárcsak a mágikus illatú labdanummal, melyet füstölve az ókori krétai nők ruhájukat, a belőle készült balzsammal pedig keblüket illatosították, hogy vonzóak és ellenállhatatlanok legyenek. És tették ezt minden áldott nap.

Akkoriban a női lakóterek, hálószobák szinte elképzelhetetlenek voltak illatok nélkül: tömjén, mirha, cassia (fahéjvirág), ámbra – manapság ezt már a növényi ambrettával helyettesítjük – rózsa, jázmin: a jó illatok a ház urát is elvarázsolni voltak hivatottak. Más földrészeken, más kultúrákban természetesen más növényeket használtak: az amerikai kontinensen ilyen volt például a guajakfa, a kakaóbabhéj, a muira puama (potenciafa) vagy a damiana, ez utóbbit a mai napig is előszeretettel keverik a koktélokba a karibi térségben és Mexikóban.” – mondta a szakember.

  

„A szerelmet hozó, vágyfokozó füstölőkeverékekben, pálcikákban tehát ezekkel a növényekkel találkozhatunk, melyek közül manapság az egyik legkedveltebb az ambrózia. Édes-balzsamos illata mindenkit elvarázsol, kinyitja a szívet, ellazít, és felemel. Füstölőpálcika és szív formájában is elérhető – ez utóbbit rácsos edényen vagy faszénen füstölhetjük.” – fejezi be rövid illat ismertetőjét Papp Csilla

 

 

Előző

Fény és árnyék játéka...

Következő

A világ a te színpadod...

Kövess minket!