200 g vaj
200 g kristálycukor
1 zacskó vanília cukor
6 tojás
200 g darált mák
100 g őrölt mogyoró
60 ml rum
1 csipet fahéj
némi vaj a forma kikenéséhez
egy kis üveg áfonyalekvár
A citromos mázhoz:
200 g porcukor
1 ek citromlé
1 tojásfehérje
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a vanília cukrot habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a vajas keverékhez adjuk és tovább keverjük. A mákot, a mogyorót, a fahéjat és a rumot hozzáadjuk, majd jól elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, és összeforgatjuk a tésztával. A tésztát vajjal kikent tortaformába öntjük, és 200 fokos sütőben 40–50 percig sütjük. Az elkészült tésztát kihűtjük, kettőbe vágjuk és megkenjük az áfonyalekvárral.
A citromos mázhoz a tojásfehérjét, a citromlevet és a porcukrot elkeverjük, majd a tortára öntjük és hagyjuk megszilárdulni.
recept: Rosemarie Neuwiesinger máktermelő, Sallingberg