2023. December 07. | Ambrus
Előző

Újévi kijózanodás a villanyautózás...

Következő

Mint a mesében......

Autóval a jeges úton

Javában benne vagyunk a télben, és ha hinni lehet a meteorológiának, Tél Tábornok még jó néhány hétig a vendégünk (vagy inkább a fogva tartónk) lesz. Az ilyenkor szokásos havas és/vagy jeges utak sokunknak jelentenek kihívást, azonban télen is lehet biztonságosan autózni. Ha megfogadunk néhány tanácsot, a téli autóhasználat is lehet örömteli.

 

Kihagyhatatlan: a téli abroncs.

Nem, nem spórolunk azzal, ha fent hagyjuk a nyári szettet. A havas, jeges, szó szerint jéghideg aszfalton nem tudunk biztonságosan gyorsulni, megállni, kanyarodni, egyszóval közlekedni, ha nincs megfelelő abroncsunk. Számos országban a téli abroncs – Ausztriában például a havas területeken november 1-től április 15-ig – egyenesen kötelező a téli abroncs. (A sógoroknál a téli gumiabroncsok alternatívájaként megengedett a hólánc használata is legalább két meghajtott keréken - de csak akkor, ha az utat összefüggő vagy nem jelentősen megszakított hó- vagy jégréteg borítja. Nálunk ez nem megoldás.)  

 

Jégtelenítsünk

Márciusig a jégkaparó, a hóseprű és az ajtózárakhoz használatos jégtelenítő (spray) is az alapfelszerelés részét kell képezze. Hideg napokon, fagyos hideg éjszakák után mindig hagyjunk öt-tíz percet arra, hogy indulás előtt megtisztítsuk az autót a jégtől és a hótól. Ha másért nem, akkor azért, mert törvényi előírás a megfelelő (ki)látási viszonyok megteremtése. Figyelem: A szélvédőnek csak egy kis részének "látóablakként" történő szabaddá tétele büntetendő, és baleset esetén biztosítási jogi következményekkel is járhat. Ugyanakkor súlyosan szennyezi a környezetet, ha a motort járatjuk, miközben a jeget kaparjuk. Indulás előtt mindig szakítsunk időt arra, hogy a járművet megtisztítsuk a hótól és a jégtől.

 

Tisztítsuk meg az autót a hótól

Az ablakok mellett az autó tetejét is teljesen le kell söpörni; ha a hó menet közben leesik, és más közlekedőket talál el, az balesetet okozhat. Ha egyszer s mindenkorra meg akarjuk spórolni a jég reggeli lekaparásának időigényes maceráját, felszerelhetjük az autót állófűtéssel. Nem olcsó mulatság, de tagadhatatlanul kényelmes.

 

Lassítsunk!

Amikor az utat hó és jég borítja, az első és legfontosabb tanács: lassíts! Nedves úton 50%-kal, havas és jeges úton pedig akár 70%-kal is csökkenteni kell a sebességet. A követési távolságot is nagyvonalúan kell kiszámítani: hóban és jégen a fékút drámaian megnő. Nagyon leegyszerűsítve: Száraz úton 50 km/h sebességnél (pl. városi környezetben) kb. 25 méteres féktávolsággal lehet számolni. A reakcióidőt is beleszámítva ez kb. 40 méteres féktávolságot eredményez. Havas úton ugyanez a szám 115 méterre, míg tükörjégen akár 265 méterre is nőhet! Mindez természetesen függ az abroncstól, a vezetőtől, a gépjárműtömegétől, a fékek hatékonyságától, de a lényeg: télen nem túlzás sokszoros fékúttal számolni. Számoljuk azzal is, hogy sajnos még mindig nem mindenki vált novemberben téli abroncsra, az ő féktávolságuk még hosszabb lesz. Alkalmanként végezzünk rövid fékpróbát nyílt úton, amikor nem veszélyeztetünk másokat. Így megtapasztalhatjuk az útviszonyokat és a féktávolságot csúszós utakon. A jobb láthatóság érdekében a tompított fényszórókat mindig, szükség esetén a ködlámpákat is be kell kapcsolni.

 

Figyeljünk a fordulatszámra

Ha alacsony fordulatszámon tartjuk a motort, az javítja az úttartást. Az alacsony fordulatszámnál a gumiabroncsok jobban tapadnak, havas és jeges körülmények között ezért célszerű a szokásosnál korábban a következő - magasabb - fokozatba kapcsolni.

 

A fekete jég veszélye

A fagypont körüli hőmérsékleten az útviszonyok gyakran különösen gyorsan változnak. Az úgynevezett fekete jég kellemetlen meglepetésként érheti az autósokat - az út hirtelen olyan csúszós lesz, mint az üveg. A fekete jég veszélye különösen nagy az árnyékos útszakaszokon, a hidakon és az erdei szakaszokon; a jég még 0 fok feletti hőmérsékleten is gyakran sokáig megmarad. Ha az útviszonyok vezetés közben gyorsan romlanak, érdemes pihenőt tartani, és esetleg megvárni a hókotrót.

 

Figyeljünk az ESP-re

Az ESP (elektronikus stabilitási program) havas és jeges utakon maradjon bekapcsolva. Ez csökkenti a jármű megcsúszásának kockázatát. Azonban nem szabad teljesen erre hagyatkoznunk, a program nem mindenható, még bekapcsolt ESP-vel is feltétlenül szükséges a vezetési stílusunk „téliesítése”.

 

Kormányozzunk nyugodtan

A rángató vagy a különösen heves kormánymozdulatok miatt az autó télen különösen könnyen csúszhat meg. A tapadás elvesztésének elkerülése érdekében havon és jégen extra körültekintően és nyugodtan kell kormányozni - ez különösen akkor érvényes, ha váratlan helyzetek adódnak...

 

Ha minden óvintézkedésünk kudarcot vall, és az autó csúszni vagy sodródni kezd, a helyes reakció kulcsfontosságú: vegyük le teljesen a lábunkat a gázpedálról, nyomjuk ki a kuplungot, kormányozzunk óvatosan a kívánt irányba, és fékezzünk. A fékezés segíthet stabilizálni az autót, mert ekkor a súly az első tengelyre kerül, és a gumiabroncsok nagyobb tapadást kapnak. Értelemszerűen ilyenkor is kerülni kell a rángatózó, hektikus kormánymozdulatokat. Ha szükséges, a járművet gyengéd ellenkormányzással és a sebesség néhány km/h-val való csökkentésével lehet újra irányítás alá vonni.

 

Hasznos egy vezetésbiztonsági tréning

Aki nem érzi magát biztonságban a havas és jeges úton, a vezetésbiztonsági tréningeken megtanulhatja, hogyan tartsa a járművet a csúszós utakon is az uralma alatt. Az autós klubok, valamint az autósiskolák kínálnak kifejezetten téli vezetésbiztonsági tanfolyamokat.

 

Ne feledkezzünk meg a téli abroncsokról

A fentieknek csak akkor van értelme, ha a legfontosabb feltétel – jó minőségű, megfelelően felpumpált és karbantartott téli abroncs – adott. Ez az alfája és ómegája a téli autózásnak. Sok kényelmetlenséget, balesetet, sérülést kerülhetünk el, ha téli abroncsot vagy legalább négyévszakos abroncsot szerelünk fel. Ha elhasznált, kopott vagy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsok miatt az autó nem engedelmeskedik. A téli abroncsok esetén az ajánlott minimális profilmélység 4 mm.

 

Forrás: Magyar Gumiabroncs Szövetség

 

 

 

Előző

Újévi kijózanodás a villanyautózás...

Következő

Mint a mesében......

Kövess minket!