2024. Április 15. | Anasztázia, Tas
Előző

„Az év színe” idén két szín...

Következő

Ékszerek Éjszakája Budapest, 2020...

Egy XXI. századi dandy arcképe –Timothée Chalamet

Hajdanán legfeljebb a színésznők diktálták a divatot – már akinek igazán volt saját stílusa – mára a férfiak egyenjogúak lettek velük. A legjobban, legeredetibben öltözött hírességek listáját Hollywood minden évben közreadja. Jelenleg Timothée Chalamet, a 25. életévét még be nem töltött, 22 évesen Oscar-díjra jelölt amerikai-francia filmsztár áll az első helyen, megelőzve a kirobbanó sikerű, polgárpukkasztó, 26 éves angol énekest, Harry Stylest - akivel egyébként nagy barátok.

 

Ahhoz, hogy valaki sztár lehessen, hogy minden ruhadarabját és a frizuráját megtervezzék, majd utánozzák, nem árt New Yorkban születni, méghozzá Hell’s Kitchenben, amely a Manhattan-i színházi világ közepe. Az sem árt, ha francia apától, aki a La Parisienne amerikai tudósítója, és amerikai anyától, akinek Broadway-táncos múltjára szépsége és kecsessége ma is emlékeztet. Az is jól jöhet, ha valaki a Fiorello LaGuardia High Schoolban tanul és gimnáziumi évei alatt Madonna lányával jár.

 

De a kiugró tehetség, az éles ész, az európai gyökerek, a kétnyelvűség – amely mellé Timothée a Szólíts a neveden című kultfilm kedvéért olaszul is tanult – a többféle hangszeren való játszás képessége, és a rappelés sem volna elég, ha valakinek nem lenne elég jó ízlése. Neki azonban van, méghozzá kiváló.

 

Régebben elég volt, ha valaki zseniális színész, mint James Dean, Anthony Perkins vagy Leonardo DiCaprio – hozzájuk hasonlítják leginkább Chalamet pályafutását – de neki minden vörös szőnyeges-fesztiválos szereplése egyben divatbemutató is. Amíg civilben úgy öltözik, mint egy 16 éves srác a szomszédból: dzseki, baseball sapka, farmer, edzőcipő – természetesen mindegyik darab azért világmárka, még a maszk is FILA – addig ünnepi alkalmakkor megadja a módját. Ráadásul nem foglalkoztat stylistot, mert, ahogy azt több helyütt nyilatkozta, az egyik legkedveltebb szórakozása, hogy a neten, vagy amikor lehet, élőben, kiválasztja a világmárkák legmeghökkentőbb darabjait.

 

A szupervékony, göndör hajú, angyali arcú, kissé androgün sztár olykor részt vesz kedvenc divatházainak bemutatóján, ilyenkor szigorúan farmerben, fehér pólóban, napszemüvegben, inkognitóban maradva üldögél az első sorban, és egy percre se teszi le a kezéből a mobilját, hogy később a fotók alapján eldöntse, kitől mit rendel.

 

Miként a forgatókönyvek kiválasztásánál döntő szempont egy karrier kezdetén az igényesség és a minőség, úgy az öltözködés terén is. Mindezt a tudatosságot állandó mosoly, viccelődés, grimaszolás, játékosság enyhíti. Ma már maga fedez fel és repít a világhír felé tervezőket, kedvence a szélesebb körben még kevésbé ismert Haider Ackermann, máskor Louis Vuittonban, Pradában, Givenchyben vagy Alexander McQueenben jelenik meg.

 

Minden szabályt felrúg: az egyik Oscar-díj átadón – ahogy a világlapok fogalmaztak – elegáns szállodai parkolóőrként lépett a vörös szőnyegre, zipzáras Prada dzsekiben, vintage Cartier brossal, máskor Stella McCartney magenta selyemöltönyét választotta ki a gardróbból. Az egyik legnagyobb sikert a velencei filmfesztiválon egy világos ezüstszürke selyem, blúzos-öves kétrészesben aratta,– a nadrág bokáig érő, a cipő fekete lakk bakancs – mintha műlovarnőnek öltözött volna. Mellé kiválóan illett – színben is – akkori barátnője, Lily Rose Melody Depp rózsaszín estélyije. Megint máskor festékkel összefröcskölt hatású munkásoverallba bújik bele, fehér gumicsizmával. A vörös szőnyeg királyfija az egyik legnagyobb sikert egy fekete kapucnis Louis Vuitton pulóverben aratta, amelyre 3000 Swarowski kristályt és flittert varrtak fel szorgos női kezek. A fotózás után – olvasom az egyik külföldi divatlapban  – 190 százalékkal ugrott meg ennek, meg a hozzá hasonló cuccoknak, a forgalma.

 

Az elegancia csúcsán, az Oscar-díjátadón fehér tuxedo-ban tapsolt filmje forgatókönyvírójának, James Ivorynak. Ő a legidősebb rajongója a maga 90 évével: olykor a sztár arcképét ábrázoló pólót szokott magára ölteni…

 

Timothée arra is ügyel, hogy az adott öltözék illeszkedjen, egyebek között filmjének hangulatához, ha premierről van szó, akárcsak partnere öltözékéhez. A Givenchy-féle szuper elegáns fekete öltöny sárga pólóval sokkal komolyabb hatást kelt természetesen, mint egy hatalmas virágos, bohókás Haider Ackermann nadrág és zakó.

 

Chalamet tavaly és idén hónapokig forgatott Magyarországon. A Városligetben, egy bő kockás ingben próbálta átlagos srácnak álcázni magát, de ma már aligha van olyan ország, ahol ne ismernék fel. Egy éve még maszk nélkül kávézgatott az Andrássy úton a Dűne rendezőjével, Denis Villeneuve-vel: Budapesten egyelőre nem ismerik annyian, hogy mindenütt lerohanják a rajongó lánykák, bár a Four Seasons előtt azért sok rajongó leste napokig a fa alatt, hogy végre kilépjen a szállodából.

 

A lényeg persze, hogy mit és hogyan játszik. Láthattuk már Matthew McConaughey gyermekeként, akárcsak Steve Carell drogfüggő kamasz fiaként. A Szólíts a neveden szerelmes kamaszát joggal nominálták Oscarra. Greta Gerwig, az Oscar-díjas rendezőnő egyik nagy kedvence, amint ezt a Lady Bird és a Kisasszonyok-beli szerepei is jelzik. Mostanában húzódnak a premierek, állnak a forgatások – de Timothée már készül a következő szerepre, amelyek között a legérdekesebbnek talán az ígérkezik, amelyben a fiatal Bob Dylant alakítja.

 

Legutóbb eddigi pályafutása feletti elmélkedésre – no meg egy hosszú interjú és fotózás kedvéért - visszavonult egy Woodstock melletti tanyára. A GQ magazin legutóbbi számának címlapján piros esőcsizmában, zöld nadrágban és oversize színes kockás kabátkában, hosszúra növesztett fürtökkel néz elgondolkodva a kamerába.

 

Elek Lenke

Előző

„Az év színe” idén két szín...

Következő

Ékszerek Éjszakája Budapest, 2020...

Kövess minket!