2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Világítás okosan
Design
Dizájn hírek és trendek
Előző

Színek és formák...

Következő

Parfümös üvegek az art deco jegyében...

A lenyűgöző építészet

Dubaj a szuperlatívuszokról szól, Abu Dhabi pedig a Louvre-ról, de Katar egy kicsit sötét ló, ha a Közel-Kelet lenyűgöző építészetéről és dizájnjáról van szó.

 

A fiatal ország gyorsan növekszik. Míg 40 évvel ezelőtt a Sheraton Grand Doha Resort piramisszerű épülete csak egy volt a főváros kevés épülete közül, addig ma Dohát futurisztikus felhőkarcolók és hihetetlen építmények szegélyezik, amelyeket olyan világhírű építészek terveztek, mint I.M. Pei, Jean Nouvel és Zaha Hadid.

 

A futurisztikus könyvtáraktól a csodálatos múzeumokig, Katarnak igazán egyedi, innovatív építészete van. Az ország folyamatosan keresi a "wow" faktort, és bizonyára nem okoz csalódást. A már meglévő épületek között vannak olyanok, amelyeknek különleges a kialakítása. A legjelentősebbek az Aspire Tower, a Doha Tower és a Zig Zag Towers, de mellettük számos lenyűgöző épületet csodálhatunk meg az országban.

 

Aspire Tower

A 300 méteres magasságával az Aspire torony a legmagasabb épület az egész országban. A torony eredetileg a 2006-os Ázsiai Játékok szimbolikus lángjának elhelyezésére épült. A toronyban egy ötcsillagos szálloda, egy sportmúzeum, egy egészségügyi klub, egy úszómedence, egy kilátóterasz és egy forgó étterem található.

 

Dohai torony

A vízre néző Doha Tower irodákból, egy panorámás étteremből és egy penthouse rezidenciából áll. A tornyot rozsdamentes acélból készült paraván borítja, amely a hagyományos arab építészetben a Mashrabiya-t szimbolizálja, ami arra a művészi paravánra utal, amelyet árnyékolásra használnak.

 

Zig Zag tornyok

A West Bay Lagoon Plaza ikertornyai néven is ismert tornyok a tengerparton, Lusail és The Pearl között helyezkednek el. 34 emeletük egyik oldalról az Arab-öbölre, másik oldalról pedig a városi tájra néznek. A Lagoona Mall a két torony alján található, és összeköti a két tornyot.         


Marina Twin Towers

Lusail City még nincs tökéletesen kész, a végcél 200 000 lakos elhelyezése négy mesterséges szigeten és 19 többcélú városrészben. Az egyik projekt a 32 emeletes irodaházak, a Marina Twin Towers. A dizájn színes kockákból áll, amelyek egyenetlenül vannak egymásra rakva, szinte úgy, mint a legók. A színek Katar multikulturális társadalmát hivatottak jelezni.

 

Al Mansour Gate

A Lusail Energy Cityben található Mansour Gate 35 000 négyzetmétert foglal el. Kiskereskedelmi épületek, egy butikhotel és egy négy kereskedelmi irodából álló épületegyüttes van rajta. A 295 millió dolláros fejlesztés nemzetközi olaj- és gázipari cégeknek ad otthont.

 

Cubes Tower

A Lusail Fox Hills-től északkeletre található, 22 emeletes, vízparti épület. Ez egy luxus lakóépület, emeletenként hét lakással, a legfelső két emeleten pedig penthouse lakásokkal.

 

Katara Towers

Luxusszálloda, amely apartmanokkal, szórakozási lehetőségekkel, éttermekkel és egyéb létesítményekkel rendelkezik. Jellegzetes, keresztszemes kialakítású, és Marina Cityben található.

 

Silver Pearl Hotel

A New York-i székhelyű M Castedo Architects cég által tervezett, 1,6 milliárd dolláros Silver Pearl Hotel egy 1000 szobás luxusszálloda, amely a 2022-es katari világbajnokságra épült. A szálloda 30 emeletes, félköríves tornyokból áll, amelyeket egy átlátható átrium köt össze, ahonnan kilátás nyílik a tengerre. A partvonaltól 1,5 kilométerre fekvő szállodához egy négysávos, a víz fölé magasodó gáton lehet eljutni. A kialakítás Katar gyöngybúvár múltját szimbolizálja.

 

Alpha projekt

A Xavier Vilalta Studio barcelonai építészek által tervezett projekt egy teljesen önálló, fenntartható fejlesztés. A tervezési elemek stabil éghajlati feltételeket biztosítanak, és elsődleges energiaforrásként a szél, a víz és a nap energiáját hasznosítják. Az épület kialakítását a Girih csempék arab mintázata ihlette.

 

Katari Nemzeti Múzeum

A múzeum a sivatagi rózsán alapuló, egymásba illeszkedő korongos kialakítású. Van benne egy 220 férőhelyes előadóterem, két kiskereskedelmi üzlet, két étterem, egy kávézó, egy élelmiszerfórum, egy kutatóközpont, laboratóriumok és egy park őshonos növényekkel.

 

Al Mutahidah Towers

Az Al Mutahidah Towers két 25 emeletes lakótorony, amelyek 480 lakást, két parkolószintet és 160 500 négyzetméteren 160 500 négyzetméteren elhelyezkedő kényelmi szolgáltatásokat tartalmaznak. A Viva Bahriya tengerparti részén, a Pearl Qatarban található.

 

Előző

Színek és formák...

Következő

Parfümös üvegek az art deco jegyében...

Kövess minket!