2024. Június 19. | Gyárfás

Ludas Matyi Jr.

A gyerekeknek szóló, zenés előadás, a Ludas Matyi Jr. a libapásztor jól ismert legendájáról szól, de napjainkban játszódik és a jelenből néz rá az eredeti történetre. Humorral, DJ-vel, tánccal és a tinédzser korosztály nyelvén teszi fel a kérdést: vajon ma mi a helyes válasz, ha igazságtalanság ér bennünket?


Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeményét, a földesúron háromszor revansot vevő parasztlegény klasszikus meséjét mindenki jól ismeri. Vajon az azóta eltelt kétszáz év alatt mennyit változott a történet? Hogyan gondolkodik, kikkel találkozik, hogyan dönt napjaink Matyija és milyen szerephez jut Döbrögi Roland?

 

Kszel Attilla és Szücs Péter Pál művét a Jászai Mari-díjas színművész-rendező Szűcs Gábor Medve álmodta színpadra, arra törekedve, hogy az előadás díszletében, nyelvezetében és zenei világában egyaránt a saját nyelvén és kifejezésmódjával szólítsa meg a tini korosztályt és fordítsa le számukra a mese aktuális dilemmáit.

 

A címszerepet a Sztárban Sztár Leszek műsorból jól ismert fiatal tehetség Gábor Márkó alakítja. Döbrögi Roland szerepében a Jászai Mari-díjas színművészt, Forgách Péter, Dr. Ispánként pedig Hajnal Jánost láthatjuk, akit mostanában a Hotel Margaret és a Keresztanyu sorozatokból ismerhetnek a nézők. A díszletként szolgáló pazar graffiti rajzokkal díszített színpadi háttér Libor Katalin keze nyomát dicséri. Ugyancsak kuriózum a darab zenei anyaga, amit Szücs Péter Pál dalszövege és zenéje alapján Steitz Márton (Dj, sound designer) állított össze, a koreográfiát Vári Bertalan készítette.

Szereplők: Ludas Matyi - Gábor Márkó, Döbrögi Roland - Forgács Péter, Dr. Ispán Ákos - Hajnal János, Abigél kisasszony - Mérei Gabriella Ludmilla - Becz Bernadett, Kamilla - Kiss Eszter Júlia.

Gizella - Gadó Anita, A fejvadász - Molnár Erik, Őrmester - Jerger Balázs, Katona - Ruff Roland, Táncosok: Simó Anna, Kárai Borbála, Farkas Nóra, Hernicz Albert, Szombath Gergő

Közreműködők: rendező asszisztens: Hlinyánszky Domonkos, koreográfus: Vári Bertalan, díszlettervező: Libor Katalin, jelmeztervező: Kárpáti Enikő. hangszerelte: Steitz Márton
Rendező: Szűcs Gábor Medve

 

Helyszín és időpont: TEMI Fővárosi Művelődési Ház, 2022. május 15.

 

 

Kövess minket!