2022. November 30. | András, Andor
Előző

Gyönyörködtető sokszínűség...

Következő

Závada Pál – Apfelbaum. Nagyvárad, ...

Fredrik Logevall: FK – A fiú, aki együtt nőtt fel

John Fitzgerald Kennedy története és legfőbbképpen halála máig szóbeszéd tárgya. Háborús hős, a szabadság és a demokrácia ifjú bajnoka, Amerika mitikus államférfija volt ő vagy csak egy zűrös hátterű politikai kalandor, Marilyn Monroe szeretője, középszerű vezető? Pályája, karaktere és sokkoló halála egymással szöges ellentétben álló értelmezések és összeesküvés-elméletek tárgyai, miközben maga az ember a mai napig homályba burkolódzik.

 

Fredrik Logevall, a Harvardon oktató neves svéd történész hét éven át kutatta az "igazi" JFK-t, és e munkának gyümölcse az Egyesült Államok 35. elnökének első átfogó életrajza. Elképesztően részletgazdag és sodró lendületű művének első kötete bemutatja, hogyan váltak a Kennedyk szegény ír bevándorló családból Amerika első számú politikai klánjává, és milyen meghatározó élmények formálták JFK-t betegségektől sújtott gyermekkorán, nyughatatlan egyetemi évein és a második világháború sorsfordító eseményein át az elnökség kapujáig vezető úton.

  

Fredrik Logevall Kennedy-életrajza nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akik meg akarják érteni a 20. század második felének legikonikusabb politikai vezetőjét, és rajta keresztül Amerika fénykorát. A svéd származású szerző a Yale-n doktorált amerikai történelemből, és jelenleg a Harvardon oktat. Logevall a 20. századi amerikai történelem és a hidegháború egyik legelismertebb kortárs szakértője. Speciális kutatási területe a Vietnámi háború, amelyről 2012-ben írt könyve, az Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam elnyerte a Pulitzer-díjat.


„Lenyűgöző könyvében Fredrik Logevall meggyőzően bizonyítja, hogy Kennedy sokkal izgalmasabb, mélyebb és figyelemreméltóbb alak volt a köztudatban róla élő kliséknél. A JFK - A fiú, aki együtt nőtt fel Amerikával hitelesen ragadja meg Kennedy életét és korát." – The Washington Post

Előző

Gyönyörködtető sokszínűség...

Következő

Závada Pál – Apfelbaum. Nagyvárad, ...

Kövess minket!