2024. Június 20. | Rafael

Távol és mégis közel – Barakonyi Zsombor kiállítása

A művész közelgő, 50. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás a Pintér Galériában Barakonyi Zsombor alkotásaiból. A "Távol és mégis közel" című, május közepéig látható tárlat keretében a művész legújabb munkáit vonultatja föl.


Barakonyi Zsombor alkotásai a művésztől már megszokott realisztikus, ám mégis misztikus, sejtelmekkel teli városkép ábrázolások. A megfestett témák mindig a városi forgatagban elkapott pillanatfelvételek, de mégis időtlenséget sugároznak. A valóságos részletekből a művész nem rekonstruálja a helyszínt, hanem egyedi technikájával újravizionálja, felülbírálja az eredeti látványt, ezzel a valóságérzékelés más dimenziójába emelve a nézőt.

 

Festményein kiemelt szerepet kap a fény. A fény, mint az örömök forrása, és a fény, ami az öröm felé, az örömök kertjébe repít. Barakonyi saját művészetéről így vallott: „A városi életről szerzett személyes tapasztalataimat a saját, jellegzetes festői megközelítéseimen keresztül fejezem ki. Munkáim középpontjában a "város mint életforma" áll. Festményeimet saját fotóimra alapozom, amelyek - az egyediség helyett - az általános jellemzők kiemelésére és a városi élet kozmopolita minőségének és egyedülálló időtállóságának megragadására törekszenek.

 

Kifejlesztettem saját festési technikámat, amelyet "dobozfestésnek" nevezek. Ennek során egy háromdimenziós, tárgyszerű fadobozt használok képhordozóként, amelyre - a hagyományos festési technikák helyett - olyan eszközökkel viszem fel a motívumokat, mint a pengék, a sablonmaszkos felületek, a spray-k és a gumihengerek. A képfelület a festékrétegek egymásra helyezéséből jön létre, ami tudatos és tervszerű művészi munkát igényel.” 

Helyszín és időpont: Pintér Galéria, megtekinthető: 2022. május 13-ig

Kövess minket!