2024. Június 16. | Jusztin

Ókortól a 21. századig

Az új év új lehetőségeket és egyben új programokat is jelent, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria pedig egyből két új kiállítással várja a látogatóit. Az évindító tárlatokban találkozik régi és új, így nemcsak a 21. század fontos üzeneteit hallhatják meg a látogatók, de egy ókori legendát is közelebbről megismerhetnek.

 

BENTRES SZTÉLÉ / Az óegyiptomi rajzpályázat legjobbjainak kiállítása
2022.01.13. 2022.02.26.

Az idei év első tárlata, mely egy óegyiptomi témájú rajzpályázat legjobb alkotásait mutatja be. A kiállítás műveinek középpontjában egy kőtábla feliratán olvasható csodálatos történet áll, ami Bentres királylány gyógyulását meséli el. A többezer éves legenda így most a Galéria falai között él tovább. A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága 2021-ben is pályázatot hirdetett diákcsoportok részére. A kiállításon a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb pályaműveket mutatják be. Ezúttal egy sztélé feliratán olvasható történet áll a középpontban. A legenda, mely kőbe vésésénél több mint ezer évvel korábban játszódik, II. Ramszesz fáraó korában, végig követi egy egyiptomi gyógyító szobor útját a messzi Behtenbe, majd vissza karnaki otthonába, és elmeséli Bentres királylány gyógyulásának csodálatos történetét.

 

TRASH OR ART? / A Jaschik művészeti iskola Upcycling art projektje

2022.01.21. 2022.03.19.

 A tárlat témájának középpontjában az újrahasznosítás áll, és azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy a hulladék nem egyértelműen kidobásra ítélt szemét, hanem művészeti alkotások alapanyagaként is szolgálhat. A kiállítás a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum művészoktatóinak és diákjainak hulladékból készült alkotásait (installációkat, öltözékeket, designtárgyakat és a témához kapcsolódó fotókat) mutatja be. Az Upcycling art kreatív újrafelhasználást jelent, amelynek során a kidobásra ítélt hulladékanyagokat úgy használja fel az alkotó, hogy azzal művészi, esztétikai és tartalmi értéket közvetít.

 

Helyszín és időpont: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Nyitvatartás: KeddPéntek: 10.0018.00, Szombat: 09.0013.00 / Vasárnap és hétfőn: zárva

 

Kövess minket!