2024. Július 21. | Dániel, Daniella

Nyári előadássorozat

A londoni Tate képtár egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotása látható Magyarországon május 13. és augusztus 22. között a Magyar Nemzeti Galériában. A 19. század legjelentősebb brit művészeti mozgalmát bemutató kiállításhoz és a korabeli magyar hatásokkal foglalkozó kísérőtárlathoz kapcsolódó online előadások művészettörténeti, irodalmi, vallási és pszichológiai szempontból is bemutatják a viktoriánus kor egyik legizgalmasabb időszakának művészeti életét.

 

Június

Június 16-án, szerdán Keresztes Balázs irodalomtörténész a modern művészet kialakulásának szemszögéből beszél a preraffaelitákról, azaz a textúra művészeiről. Június 30-án Péteri Éva egyetemi adjunktus mutatja be a korszak vallási vitáinak hatását a korabeli kritikai fogadtatásban és a preraffaelita festők vallásos témaválasztásában.

 

Július

Győrffy Gabriella irodalomtörténész a preraffaelita művészek és Gulácsy Lajos képein, írásain keresztül mutatja be az irodalom és képzőművészet izgalmas kérdéseket felvető, összetett kapcsolatát július 10-én. Vajda Réka művészettörténész a viktoriánus Anglia kultúrájáról és a Preraffelita Testvériség Árpád-házi Szent Erzsébet-kultuszáról ad elő, július 15-én, Gerevich József pszichiáter július 22-i előadásában a preraffelita fivérek mellett újabban nagyobb figyelemnek örvendő preraffaelita nővérekről hallhatnak a résztvevők.

 

Helyszín: Az előadások a Magyar Nemzeti Galéria Zoom felületén zajlanak és minden alkalommal 18.30-kor kezdődnek.

 

Az online programra szóló belépőjegy a Magyar Nemzeti Galéria vagy a Szépművészeti Múzeum pénztárában bemutatva a múzeumok bármely kiállításának teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményre váltható.

 

Kövess minket!