2023. Június 02. | Kármen, Anita
Előző

Heterotópia – minőségi tér...

Következő

Free Your Mind And The Rest Will Follow ...

Napba nézni csukott szemmel

Nemes Mártonnak (1986) ez az első önálló kiállítása az acb Galériában. Jelenleg talán a legfelkapottabb fiatal magyar képzőművész, aki az elmúlt éveket Londonban töltötte – a legfrissebb hír vele kapcsolatban, hogy New Yorkba költözött.

 

Ezúttal legújabb, élénk színű és kontrasztosan hibrid műveit mutatja be. Nemes Márton multimédiás művész, festményeket, szobrokat, installációkat és hangokat egyaránt készít. 2018-ban MFA-fokozatot kapott a londoni Chelsea College of Arts-ban, festészete eleinte a figurális és az absztrakt között mozgott, majd londoni évei alatt nagy hatással voltak rá a londoni techno szubkultúrák.

 

Színes absztrakt képeivel később megpróbált kilépni a festmények két dimenziójából, megidézni a rave kultúra összetett élményatmoszféráját és élményét, létrehozva a képi állapot szétesését és átrendeződését. Nemes újabb alkotásai már szívesen bővülnek installációkká, a művek nem pusztán a falra akasztható festményekként léteznek, hanem kiterjeszkednek a térbe, a festett felületek a hiányokkal összeolvadva feszegetik lazán a műfaji határokat is.

 

Az acb Galériában látható kiállításának fő műve például már-már képszobor, mozgó installáció és összetett fény- és hangforrás egyszerre. A műben négy különböző színűre festett ventilátor is működik, ami a mű színeit zenére nemcsak állandóan változó forma- és hanghatássá teszi, de még az erős légmozgatás dimenziójával is bővül. (A művet egyébként a legendás londoni éjszakai klub, a Ministry of Sound egyik terme ihlette, ahol a minőségi hangrendszer, a fények és a dizájn mellett még a légbefúvás is a zene ritmusára befolyásolja az érzékeket.) Az alkotó képtárgyaiban sokat játszik az átláthatóság lehetőségeivel is, a táblaképek megnyitott, áttört felületei egyedi térdinamikát hoznak létre.


A művek tehát napjaink szórakozóhelyeinek képi-, ritmus- és fényszituációit szervezik össze igazi katarzisgenerátorrá. Nemes Márton új képi nyelvet alkotott meg, amiben a kétdimenziós és a plasztikus művészet teljesen új elegyét keverte ki a – a 21. század színpalettájával. 

A kiállítás megszületésekor természetesen nem lehetett tudni, hogy az ukrajnai háború mennyi mindent átértelmez majd, azonban már ebben a vibrálóan mai képzőművészetben is éreztette hatását. Azok a játékos fémcsövek, amik a kiállításon látható képfelületeket összefogják és keretezik, mára már hiánycikkek – mivel Kelet-Ukrajnában készültek.

 

Helyszín és időpont: acb Galéria, megtekinthető: 2022. április 22-ig 

 

Előző

Heterotópia – minőségi tér...

Következő

Free Your Mind And The Rest Will Follow ...

Kövess minket!