2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

A cukiság faktor...

Következő

Free Your Mind And The Rest Will Follow ...

KIM CORBISIER je marche dans la rue

A fiatalabb budapesti képzőművészek között mind a mai napig elevenen él Kim Corbisier emlékezete. A tragikusan elhunyt festő Belgiumban született, és családi okokból, édesanyja korai halála után költözött gimnazistaként belga édesapjával Magyarországra. Munkáiból megtudhatjuk, hogy a lakóhelyváltás ellenére természetes közege maradt Belgium, és ugyanígy volt otthon Párizsban is.

 

Aztán Kim 27 évesen, 2012. március 18-án kiugrott egy Budapest belvárosi lakás erkélyéről, mint a hírhedt 27-es klub sztárjai. A most megnyílt kiállításán látható festményeit fotók alapján készítette, de rajzolt és videókat is forgatott.

 

Most az art quarter sudapesttel együttműködésben a 11_11 mutatja be Corbisier első átfogó kiállítását Budapesten. A tárlat végigvezeti a látogatót a művész pályájának főbb állomásain, számos olyan munkát bemutatva, amik először láthatóak Budapesten.  

 

Kim festményei bekerültek a Ludwig múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeibe, tavaly pedig a 19. Verzió Filmfesztiválon mutatták be a kivételes belga-magyar festőtehetség, Kim Corbisier rövid és intenzív életét bemutató filmet. A filmet barátja, Kapronczai Erika rendezte. Kim és Erika rövid ismeretsége 2011 végén kezdődött, amikor ő még filmrendező hallgató volt az akkori SzFE-n és a kisjátékfilmjéhez főszereplőt keresve találkozott Kimmel, aki akkor már városi legenda volt Budapesten. A filmes projektből életmentő küldetés lett, mivel a filmterv része lett, hogy dokumentumfilmet készítenek arról, ahogy Kim felhagy a drogokkal.

 

Kapronczai Erika: – Kimmel egy filmben találkoztam először, aztán egy film miatt kerestem fel, és rövid ismeretségünk apropója is a filmezés volt. Szóval festőként csak később találkoztam vele. De végül a festészete is a filmhez vezetett vissza... A különleges személyiség, a kreatív megjelenés, a rendkívül fotogén, harsány karakter kezdett el érdekelni először. Aztán miután a festményeit is megismertem, döbbenten láttam rajtuk viszont az alkotójukat. Azt a lendületet, spontaneitást, és markáns jelenlétet, ugyanakkor érzékenységet, pontosságot és illékonyságot, amivel Kim egyszerre bírt. A termetes vásznakat nagyvonalú könnyedséggel festette meg, egyúttal aprólékos precizitással dolgozott ki bizonyos részleteket. Az erős érzelmek szabad kiáradása és az elmélyült megfigyelések éleslátása lényét és munkáit egyformán jellemzi.

 

De nem csak alkata és működése, a film iránti szenvedélye is tetten érhető a festményein. Az utca forgatagában elkapott tekintetek, a tünékeny hétköznapi pillanatok, a képek dinamikája óhatatlanul megidézik a film médiumát. Kim festményei filmjelenetek. Középpontjukban az ember áll. Emberi viszonyokról, sorsokról mesélnek. A képek esendő szereplői megszólítanak, olykor még farkasszemet is néznek velünk, azonnal bevonnak történetükbe, feltárják mélységeiket, nem lehet csak úgy elmenni mellettük. A képek textúrája is filmfelvétel jellegű. Olyan, mintha ki lennének égve bizonyos területek rajtuk, mint egy túlexponált fotón. Azt az élményt idézik fel, amikor nagyon tűz a nap nyáron, ezért hunyorogni kell és csak a legfontosabb körvonalakat látni a környezetből. Hol csak egy alak, hol egy arc villan fel, és már tova is tűnik. (...).

 

Kim valami esszenciálisat ragad meg ezzel a létezésről. A kiállításon az egyes munkákból egyetlen nagyvárosi miliő áll össze. A képek filmes szerkesztői elvek mentén rendeződnek (harmonizáló nézésirányok, dinamikák, színek, stb. szerint), miközben lazán csoportosítjuk az egyes alkotói korszakokat, valamint megjelenítjük Kim alkotói folyamatának különböző stációit, az élőképes felvételektől a fotókon, skicceken, montázsokon át, a festményekig. Ez a kiállítás lehetőség egy sétát tenni Kim utcáin, és tanújává válni a sok kis történetnek, amiken keresztül mesél nekünk a sajátjáról is.

 

Helyszín és időpont: aqb Project Space, (122 Budapest, Nagytétényi út 48-50.), megtekinthető 2023. 07. 20-ig, keddtől péntekig 14-18 óra között.

 

Előző

A cukiság faktor...

Következő

Free Your Mind And The Rest Will Follow ...

Kövess minket!