2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Mondjunk nemet...

Következő

Ókori megapoliszok...

Open Water Tournament

Risztov Éva

Három magyar tájegységen, három szabadtéri víz típusban kerül megrendezésre az első magyar nyíltvízi úszóbajnokság, az Open Water Tournament (OWT) 2020. július 11. és augusztus 20. között.

 

A három alkalomból álló rendezvénysorozat  vár mindenkit, aki szeret úszni, kipróbálná99 magát két különböző távon, legyen amatőr, vagy profi. A versenyzőket csodás tájak és még csodásabb vizek várják az első évben, gyönyörködhetnek a balatonfűzfői öbölben, megmérettethetik magukat a gyékényesi búvár tóban, végül hajrázhatnak a Körösben, keresztül a szarvasi belvároson. Itt az idő, hogy uszoda helyett tavainkat, folyóinkat is felfedezzük.

 

Az OWT bajnokság célja a nyílt vizek népszerűsítése, továbbá a profi versenykörülmények megteremtése és biztosítása az ország különleges folyóiban és tavaiban.

 

A helyszínekről

Az első versenyhelyszín az ország medencéje lesz, ahol a szervezők újranyitják a balatonfűzfői-öblöt. Az amatőr úszók Balatonfűzfőről rajtolva Balatonalmádiig teljesíthetik a 3 km-es távot, ugyanezt a szakaszt, az extrém - profi versenyzők - háromszor tehetik meg.

 

A második állomás a Gyékényesi bányató lesz, amely eddig csak a hazai és nemzetközi búvárok között volt népszerű helyszín, mivel a tó 15 méter mély, vize pedig  kristálytiszta.

 

A ország úszva-járásának harmadik és egyben befejező helyszíne Szarvas lesz, ahol a belvárost kettészelő Köröst kell meghódítaniuk a versenyzőknek. Az úszóknak az egykori ország középpontjától egészen a város közepéig, a Vízi Színházig tart a verseny, ahol a gyalogos hídra csapva ér véget a kihívás.

 

Profi versenykörülmények várják az indulókat. A bajnokságra egyéni időponttal lehet nevezni, hogy se a regisztrációnál, se az indítás során, de még a vízben se alakuljon ki tömeg. A szervezők a pályákat úgy alakítják ki, hogy a versenyzőknek a vízben ne kelljen sétálniuk és minél kevesebb bóját kelljen kerülniük; Ezért a start és cél-pontok helyszínben eltérnek egymástól, a versenyzőket busz viszi a start-kőhöz.

 

Az OWT minden állomása két különböző távra épül; az amatőrök 2-3000 méteren, a kihívást keresők és hivatásos úszók 7-9000 méteren indulhatnak.

 

Verseny időpontok: Balaton - 07.11., Gyékényes - 08.01, Szarvas - 08.22.

 

Sportolók a versenyről:

„Végre a nyíltvízi úszás nem csak a profiknak szól! Több helyszínen kipróbálhatja magát az ember, hogy milyen napsütésben, esőben, vagy akár hullámokkal megküzdeni. Nagyon örülök, hogy ezt a rendezvénysorozatot és egy olyan sportágat népszerűsíthetek, ami az én életemet is döntően meghatározta.”Risztov Éva, olimpiai bajnok

„Vizes nemzetként fontosnak tartjuk a nyíltvízi úszás népszerűsítését, mert sokan félnek az élő víztől. Igaz, több szabályt kell betartani, mint a medencében, de az ősember sem az uszodában kezdte.”Mezős Balázs, szervező

 

„A medence kizárólag a versenyről szól, ahol a fekete csíkot hajtjuk fel, s alá, evvel szemben a nyíltvíz egy élmény, egyrészt a környezet miatt, ami sokkal gazdagabb, mint az uszodában, másrészt pedig ez a víz mozog, ami különkihívást jelent”Verrasztó Dávid, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, olimpikon

 

„Magyarország vizeiről híres, az egy főre jutó vízkészlet nálunk a legmagasabb Európában; nem véletlenül vagyunk mi, magyarok, a világ legjobb úszói. Ideje tehát uszoda helyett tavainkat, folyóinkat választani, mert az ország úőszva ismerszik meg!”Stumpf Kata, válogatott szinkronúszó, az OWT nagykövete

 

„Mikor nyáron egyedül úszol valahol, mindig ott motoszkál a kisördög! - ...mi van, ha történik valami? Az OWT versenyein megkapod az én-élményt, amikor hosszan hallgatod a saját légzésed és az áramló víz csobogását. Csak ezúttal mi figyelünk a kisördögre is!”            – Sticzay Péter, szervező

 

„Számos versenyen voltunk már, de a tömeg és a folytonos indítás sokszor megtöri a nyíltvízi úszás harmonikus hangulatát, ezért az OWT esetében kiemelten fontosnak tartjuk az énélménytz,csak ketyegő órával és szuper biztosítás mellett.”– Ujhelyi Botond, szenior úszó, az OWT úszás-szakmai vezetője

 

„...mikor a barátaim nyaralásból hazatérnek, mindig arról mesélnek, hogy erre jártak, arra jártak... én mindig a vizekről mesélek, erre úsztam, arra úsztam! Ezt adja majd az OWT is!

Verrasztó Evelyn, Európa-bajnok magyar úszó, olimpikon

Előző

Mondjunk nemet...

Következő

Ókori megapoliszok...

Kövess minket!