2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Fördős Zé beleáll – hasznosítsd ...

Következő

Mondjunk nemet...

Környezetkímélő csomagolás

Az elmúlt 50 évben drasztikus mértékben nőtt a műanyagok felhasználási aránya, melynek rendkívüli haszna mellett egyre nyilvánvalóbb, hogy nagymértékben terhelik környezetünket: nem engedhetjük, hogy a csomagolóanyagok szemétlerakóban, az óceánokban, tavakban és folyókban végezzék.

 

A Nestlé ezért csatlakozott az Európai Műanyag Egyezményhez, mely elősegíti, hogy a márka által használt csomagolóanyagok 100%-ban újrahasznosíthatók vagy újrafelhasználhatók legyenek és a vállalat 2025-ig egyharmadával csökkentse az újonnan gyártott műanyagok felhasználását.

 

A Franciaország és Hollandia kezdeményezésére létrejött Európai Műanyag Egyezmény egyetlen célkitűzése a körforgáson alapuló műanyaggazdálkodásba való átmenet felgyorsítása. Ezzel megszűnik az újonnan gyártott, azaz nem megújuló fosszilis tüzelőanyagokból készülő műanyagoktól való kizárólagos függés.

 

Az Egyezmény olyan vezető vállalatokat, civil szervezeteket és kormányzatokat tömörít, akik 2025-ig együtt vállalják a közös célok megvalósítását, illetve hogy a jelenlegi jogszabályokon túlmutató célokat fogalmaznak meg.

 

Ezek a közös európai célok a következők:

– Az újonnan gyártott műanyag termékek és csomagolóanyagok csökkentése legalább 20%-kal. –  A műanyag csomagolóanyagok begyűjtésének és újrahasznosításának kapacitásnövelése legalább 25%-kal Európában.

– Átlagosan legalább 30%-kal növelni az újrahasznosított műanyagok felhasználását a csomagolóanyagokban.

                                    

Marco Settembri, a Nestlé EMENA régiójának vezérigazgatója elmondta:

„Örömünkre szolgál, hogy aláírjuk az Európai Egyezményt. Az egyik közös célkitűzésünk, hogy egész Európában fejlesszük a műanyagok begyűjtésére, válogatására és újrahasznosítására szolgáló rendszereket és ezzel megvalósítsuk a körforgásos gazdaságot. A Vittel ásványvíz palackját például már most is használt műanyagpalackokból gyártjuk. A jövőben biztosítani kívánjuk, hogy más csomagolóanyagokat, így a fedőfóliákat vagy tasakokat is élelmiszeripari minőségű csomagolóanyagként lehessen újrahasznosítani.”

 

Ennek megvalósítása azonban nem lesz könnyű. A Nestlé kiemelt prioritásként kezeli termékei biztonságát. Az élelmiszerekhez felhasznált műanyag csomagolóanyagoknak mind élelmiszeripari minősítésűnek kell lennie, azaz nem tartalmazhatnak emberre káros anyagokat. Az élelmiszeripari minősítésű újrahasznosított műanyagok előállításához pedig fejleszteni kell az újrahasznosítási eljárásokat.

 

Az újonnan gyártott műanyagok felhasználásának további csökkentése céljából a Nestlé újragondolja termékei csomagolását is. Jelenleg a PURINA állateledeleket és a NESCAFÉ instant kávét érintő csomagolásmentes rendszer tesztelését végzi, illetve együttműködik az újrahasználható csomagolóanyagokkal megvalósított házhozszállítási szolgáltatásokat nyújtó LOOP-pal is. Az első termékek már hamarosan kaphatók lesznek Franciaországban.

 

Az innovációs folyamat felgyorsítása érdekében a Nestlé 250 millió svájci frankos fenntartható csomagolást célzó alapot hozott létre, mely innovatív csomagolási megoldásokat, köztük új anyagokat, újratöltő rendszereket és újrahasznosítási megoldásokat fejlesztő startupokat támogat.

 

 

Előző

Fördős Zé beleáll – hasznosítsd ...

Következő

Mondjunk nemet...

Kövess minket!