2023. December 11. | Árpád, Árpádina
Előző

Mosás, fűtés…...

Következő

Így nyaraljunk kutyával!...

A száműzött szívószálon túl

Ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, és nem kérünk szívószálat az italunkba az remek dolog. Még jobb, ha eleve törekszünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Ha jó állapotú használt termékeket vásárlunk újak helyett, a feleslegessé vált holmijainkat pedig eladjuk, sokkal többet tehetünk a környezetünkért, mint gondolnánk! A Vatera létrehozta a környezettudatos termékkategóriát az online piactéren, címkével jelöli a tudatos cikkeket, illetve összeállított egy 30 napos kihívást is, hogy könnyebb legyen változtatnunk.

 

A műanyagmentes július, és az előtte zajló szívószálmentes mozgalmak intenzíven hívták fel a figyelmünket a hulladékmentesség fontosságára. Bár a tematikus odafigyelés is sokat számít, ennél mégis átfogóbb szemléletre van szükség, méghozzá a mindennapok szintjén. A zero waste mozgalmat talán már nem kell bemutatni, szerencsére egyre többet foglalkozunk vele. Azzal ugyanis, hogy a megtermelt hulladék mennyiségét csökkentjük, többet tehetünk a környezetünkért, mint a „sima” újrahasznosítással.

 

Ehhez persze alakítani kell picit az életmódunkon, de azért nem szükséges a feje tetejére állítani az életünket. A tudatos szokások apró lépésekkel is kialakíthatók, és minden apró változtatás pozitívan hat. A Zöld Vatera microsite zero waste tippjei, valamint az oldalon Zero Waste címkével jelölt termékek a ma divatos tematikus mozgalmak mellett segíthetnek eligazodni a teljes témában, és környezetbarátabban élni a mindennapokat.

 

Helyettesítés textillel

A különböző eldobható papírtárgyak, mint például a szalvéta, a konyhai papírtörlő, vagy akár a zsebkendő mind-mind kiváltható textillel. Azzal, ha törlőrongyot, konyharuhát, mosható zsebkendőt használunk, nemcsak a környezetet óvjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen ezeket nem kell mindig újravásárolni. Takarításhoz használjunk kiselejtezett pamutpólót, sőt, a kisbabák számára is választhatunk mosható pelenkát, ami nagy hulladékmennyiségtől kíméli meg a Földünket, és nem utolsó sorban jelentősen olcsóbb megoldás az eldobható pelusokhoz képest.

 

Vegyszermentes higiénia

Egyre többet hallani a házi készítésű, szuperhatásos tisztítószerekről, amik olyan természetes „csodaszereket” tartalmaznak, amelyekre elsőre nem is gondolnánk, annyira hétköznapiak. Az ecet, a citrom, a teafaolaj és a szódabikarbóna sokszor jóval hatékonyabbak a szennyeződésekkel szemben, mint a megszokott vegyipari készítmények. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé károsak az egészségre és a környezetre nézve is. Különösen ajánlott a használatuk, ha kisgyermekek is élnek a háztartásban, így a kicsik nem kerülnek kapcsolatba vegyi anyagokkal.

 

Ami pedig a személyes higiéniát illeti, szintén célszerű természetes összetevőkkel készült, bio- és natúrkozmetikumokban gondolkozni. A bőrünk meghálálja a tápláló törődést, és persze a lefolyóba sem kerül több vegyszer. Nagyon sok hazai, akár kézi készítésű natúrkozmetikum kapható. Ha hazai terméket, illetve online vásárlunk, a szállítás ellenére is környezettudatosabban választunk mint, ha magunk autóznánk el a beszerzett holmiért. Az egyre népszerűbb személyes átvételi pontok pedig még ennél is jobb megoldást jelenthetnek.

 

Környeztettudatos konyha

Rengeteget tehetünk a környezetünkért a konyhai tüsténkedések közepette is. A víz például, amiben a tojásokat főztük, tele lesz olyan, a héjból kioldódott anyagokkal, amik hasznosak a virágainknak. Ugyanezt megtehetjük a vízforralóban maradt felesleges, kihűlt vízzel is – így nem vész kárba egy csepp sem. A mélyhűtőből vegyük elő időben az élelmiszert, és tegyük át a normál hűtőbe, hogy szépen lassan felolvadjon – kerüljük a mikróban olvasztást a felesleges energiafogyasztás miatt. Ha pedig sütőben készült finomságról van szó, állítsuk le azt egy pár perccel korábban, hiszen a kikapcsolt, de még forró sütőben a maradék idő alatt szintúgy tökéletesen elkészül az étel. Az óriási hulladékmennyiséget kitevő PET-palackoktól szabaduljunk meg vízszűrő kancsóval és szódagéppel.

 

Tudatos vásárlás

Már nagyon sokszor hallottuk, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a környezettudatosság 0. lépése a tudatos vásárlás. Ez nagyjából azt jelenti, hogy csak azt vásároljuk meg, amire tényleg szükségünk van. Kicsit árnyalva a képet, érdemes arra is figyelni, hogy a felesleges csomagolást is kerüljük – például ne vegyünk zacskót néhány szem almának, és mindig legyen nálunk tartós bevásárlótáska, mikor boltba megyünk. Ahogy a szappanok példájánál említettük, ha helyi termékeket választunk, az kevesebbet „utazik”, ami kevesebb üzemanyagkibocsátást és szennyezést is jelent.

 

Ha csak tehetjük, vásároljunk új helyett inkább jó állapotú, de használt tárgyakat, és mi magunk is adjuk el azt, amire már nincs szükségünk. Többek közt erre buzdított a #HasználtRuhaSzeptember megmozdulás is, amit persze nemcsak szeptemberben követhetünk – év közben is vásároljunk inkább használt ruhadarabokat, a meguntakat, kinőtteket pedig adjuk el.  Plusz egy tipp, hogy ha szeretnénk valakit megajándékozni, adjunk élményt tárgyak helyett – egy kirándulás vagy egy finom vacsora nemcsak emlékezetesebb egy tárgynál, de hulladékot sem termel.

 

A hulladékmentes(ebb) életmód nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és ne feledjük, hogy nem kell mindenkinek 100%-ban ilyen életmódot folytatnia ahhoz, hogy változzon az általános gyakorlat. Nézzük meg, mi az, amit be tudunk építeni az életünkbe, és mi az, aminek a teljesítése számunkra nem reális.

Előző

Mosás, fűtés…...

Következő

Így nyaraljunk kutyával!...

Kövess minket!