Hozzávalók (4 személyre):
4 közepes méretű, (összesen kb.1 kg) tintahal
1 ek. rozmaring, összemorzsolva
1 el. petrelyezem, apróra vágva
5 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
1 citrom, karikára vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Elkészítés:
A tintahalakat tisztítsuk meg, irdaljuk be és ízlés szerint sózzuk meg. Két evőkanál olívaolajba tegyünk bele a rozmaringot és a petrezselymet, keverjük össze és forgassuk bele a tintahalakat. Hagyjuk érlelődni a halat kb. fél órán át. A grillező rostélyát forrósítsuk fel, majd fedjük a maradék olajjal megkent alufóliával. Erre helyezzük rá a tintahalakat. Gyorsan megsül, de közben forgassuk meg, hogy mind két oldala szép aranybarnára süljön. Tálaláskor szórjunk rá a fokhagymát, díszítsük a citromkarikákkal.
Köretnek grillezett, vagy friss zöldsalátát, párolt rizst, sült krumplit egyaránt kínálhatunk hozzá. Ha különlegesebb köretet szeretnénk, készítsünk párolt mangoldot.
Párolt mangold elkészítése:
A mangoldot válasszuk le az erezetétől, a szárakat és a leveleket szeleteljük fel. Vajon, pici víz hozzáadásával pároljuk meg. Először a szárait tegyük bele, majd pár perc múlva a laskára vágott leveleket, mert azok gyorsabban puhulnak.