2024. Április 19. | Emma
Előző

Megfázásra – bíbor kasvirág...

Következő

A gondtalan utazás kellékei I....

Medve csemege

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.

A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tisztítókúrákhoz gyakran javasolják.

A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír. Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva. A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Akinek azonban érzékeny a bőre, az legyen óvatos. Ha alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezik, vagy bőrkiütés, bőrpír, akkor azonnal függessze fel a használatát.

A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha nem ismeri a növényt, ne gyűjtse, inkább biztos helyről szerezze be!

Tinktúra: 
Egy kis üveget lazán töltsünk meg apróra vágott levelekkel, majd öntsünk rá házipálinkát. Tároljuk két hétig meleg helyen, majd szűrjük sötét üvegbe. Ebből 10-12 cseppet vegyünk be, vízzel hígítva. A cseppek gátolják az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, valamint a szívbetegségek kialakulását, javítják a memóriát. Idős emberek idült köhögésére ajánlott a
Medvehagymabor:
Fehérborban kis lángon melegítsünk át apróra vágott medvehagymaleveleket. Mézzel édesítve fogyasszuk.
Medvehagyma peszto:
20 -20 dkg apróra vágott medvehagymalevelet, bazsalikonlevelet és reszelt parmezán sajtot keverjünk össze 15 dkg durvára őrölt fenyőmaggal, olivaolajjal és egy kevés sóval.
Előző

Megfázásra – bíbor kasvirág...

Következő

A gondtalan utazás kellékei I....

Kövess minket!