2024. Június 20. | Rafael

Karácsony nyári kánikulában

Amikor Magyarországon már mínuszokat mérnek a déli félteken ebben az időszakban virágzik a protea, Dél-Afrika nemzeti virága, amelyet csokrokba szedve árulnak, ilyenkor érik a görögdinnye és decemberben van a nyári szabadság ideje. Dél-Afrikában már november végén megkezdődik a karácsonyi dekorálás, mint otthon a fenyőfát, úgy díszítik fel a várost, utcákat, házakat, üzleteket. Ezúttal Fokvárosban, a Victoria and Alfred Waterfronton és az onnan nem messze lévő Stellenboschban néztük meg, hogyan készülnek az ünnepre.

 

Fokváros szívében a V&Waterfront főterén minden évben állítanak karácsonyfát, amelyet ebben az évben helyi iskolások kézzel festett portréi díszítenek. A mögötte lévő elegáns, népszerű bevásárló központ is karácsonyi hangulatot áraszt, persze afrikai elemekkel kiegészítve a szokásos európai díszeket, van baobab fa, léghajó, művészek által készített lampionok, no meg az elmaradhatatlan led fényfüzérek. Azt tudni kell, hogy az ország változatos természeti környezete és a kultúrák sokfélesége egyedi design stílust hozott létre. A hagyományos nádfedeles kunyhókat a kék, piros, sárga, fehér és fekete színek vibráló színblokkjaival festették és festik ma is, s ezek a színek jól érzékelhetők a karácsonyi díszítő elemeken is.

 

A helyi fehér lakosság többnyire holland telepesek és angol gyarmatosítók leszármazottjai, így szokásaikban érezhető az európai tradíció hatása, többek között abban is, ahogyan kívül-belül feldíszítik a házakat színes karácsonyi díszekkel, virágokkal. Fényes díszek, aranyfonatok, színes égők kerülnek a műanyag fákra, azonban a szaloncukor hiányzik a díszek sorából. Az őslakosok négy nagy törzse – a zulu, a xhosa, a sotho és a pedi – is átvette a keresztény szokásokat, ők is fő ünnepeik közé sorolják a karácsonyt.

 

A borvidék központjában lévő városka a színhelye a település nevéről elnevezett, Stellenbosch karácsonyi vásár (más néven Stellenbosch Kersmark) évente megrendezett eseménynek, amelyet november végén tartanak. A piac 10 napon át tart, 210 standon, 210 keresett művész és kézműves kiváló minőségű művészeti és kézműves termékekkel, valamint egy hangulatos étteremmel és kiváló péksütemények és édességek széles választékával várja a látogatókat.

 

A várost már ekkor látványosan kidekorálják, ilyenkor a főtér színes hömpölygő fényárban úszik, karácsonyi-újévi szimbólumokkal díszítik az utcákat, az üzletek portálját és kirakatait. Sok üzletben, vendéglátóhelyen állítanak fel karácsonyfát. Általában nem használnak élő fenyőfát, csak néhány helyen látható cserépbe ültetetve, amelyek az ünnepek elmúltával a kertet díszítik. Van helyette műanyagból, amely megtévesztésig eredetinek tűnik. Széles a választék és a fantázia a karácsonyfa készítésben, örökzöldekből, száraz virágokból, sőt még strucctollakból is készítenek karácsonyfát, amit aztán mindenféle csillogó gömbökkel, szalagokkal feldíszítenek, de például a Boschendal Borkúrián stílusosan borosüvegekből készítenek karácsonyfát, amelyet a kertben állítanak fel.

 

Mindenesetre az biztos, hogy a nyári kánikula ellenére a hangulat hamisítatlan karácsonyi!

 

Szöveg és fotó: Fábián Gabriella, dél-afrikai tudósító

Kövess minket!