2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Sikeres életmódváltás – január ut...

Következő

Mit tehetünk a banyapúp ellen?...

Készüljünk fel a télre

Katus Attila

Hamarosan megérkeznek a fagyok, így nagyon fontos, hogy felkészítsük a testünket és a lelkünket a leghidegebb évszak kihívásaira. A tél gyakran jár karöltve a felső légúti betegségekkel, levertséggel, és a tartós napfény hiánya nem csupán a lelkünket, de a testünket is megviseli. Ezért fontos, hogy tudatosan felkészüljünk az előttünk álló hónapokra, és megerősítsük az immunrendszerünket és a szellemünket egyaránt. Ebben van segítségünkre Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő. Fogadjuk meg tanácsait!

 

Étkezzünk változatosan

Az egészséges és szezonális alapanyagok fogyasztása segít a szervezetnek formában maradni a hideg hónapokban is. Fontos azonban, hogy kellő figyelmet fordítsunk az elegendő rost és vitamin bevitelre. Érdemes a reggeleket friss, préselt zöldség- vagy gyümölcslével indítani, amelyek segítenek támogatni az immunrendszer jó működését és megalapozzák a kellő rostbevitelt is.

 

Az ünnepek alatt, a túlzott húsfogyasztást követően, érdemes lehet kicsit könnyíteni az étkezésen, és csökkenteni a húsos ételek mennyiségét. Ugyanez igaz a szénhidrátokra is. A hagyományos karácsonyi sütemények és desszertek nagy mennyiségben nem támogatják az egészségünket. De nem kell hogy megvonjuk magunktól a szénhidrátokat, csak figyeljünk arra, hogy ne fehér lisztből készült desszerteket válasszunk.

 

Figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre

A változatos és szezonális étkezés az egészségünk és a jól működő immunrendszer alapja, azonban a hideg hónapokban fontos, hogy extrán segítsük a szervezetünket és ellenállóvá tegyük a betegségekkel szemben. Ehhez a pedig fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel a mindennapokban. A téli időszakban, a csökkent napsütéses órák miatt mindenképpen fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. Ezen felül pedig érdemes lehet egy komplex, jó összetételű és minőségű multivitamin készítményt választani, ami elláthat bennünket az egészséges működéshez szükséges összes vitaminnal.

 

Fontos a kellő folyadékbevitel

A nyári hónapokban a nagy meleg miatt sokkal könnyebben visszük be a szükséges folyadékmennyiséget a szervezetünkbe. Télen azonban érdemes tudatosan is odafigyelni, hogy minimum 2-3 liter tiszta vizet fogyasszunk, ami nem csupán a bőrünket segít hidratáltan tartani, de segít, hogy a testünkből is távozzanak a felhalmozódott méreganyagok.

 

Mozgassuk át magunkat rendszeresen

A hideg hónapokban hívogató a meleg takaró alatt kuckózva filmeket nézni, pedig épp ebben az időszakban nem érdemes csökkenteni a mozgás adagunkat. Mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, a legfontosabb, hogy azt rendszeresen gyakoroljuk. Töltsük a lehető legtöbb időt a szabadban, a friss levegőn, és tegyünk nagy sétákat. Ezek mind segítik az immunrendszerünk jó működését és a stressz szintünk csökkentését. Érdemes lehet ebben az időszakban kipróbálni a jógát, ami segíti a befelé figyelést, a lassulást, és segít összhangba kerülni az évszak energiáival.

 

Pihenjünk eleget

Az év végi hajrában hajlamosak vagyunk magunkat túlhajtani mind a munkában, mind az otthoni teendők terén. A megnövekedett stressz-szint, a feszített tempó és a tornyosuló határidők azonban erősen igénybe veszik az immunrendszerünket és a lelkünket is.  Fontos, hogy törekedjünk arra, hogy a nagy rohanás közepette is megpihenjünk időnként, szakítsunk kellő időt a relaxációra, a pihentető alvásra. Látogassunk el egy masszázsra, ami nem csupán a testet tölti fel energiával és lazítja el, de segít az elmét is lecsendesíteni.

 

 

 

 

Előző

Sikeres életmódváltás – január ut...

Következő

Mit tehetünk a banyapúp ellen?...

Kövess minket!