2022. Május 17. | Paszkál
Előző

Rakoncátlan haj...

Következő

Frizura trend – nőknek, férfiaknak...

Jó tanácsok a hajhullással kapcsolatban

Dr. Csősz Judit – a Tricovel szakértője, bőrgyógyász –, segítségével az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot az embereket leginkább érintő hajproblémáról, mindannyiunk réméről, a hajhullásról.

 

A hajhullás gyakoribb jelenség, mint gondolnánk! Sokunknál, nőknél és férfiaknál is egyaránt előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag felborulnak a természetes hajnövekedési fázisok és egy-egy hajmosás, vagy fésülködés kapcsán azt vesszük észre, hogy túl sok hajszál marad a fésűben. Hogy mi is a túl sok? Általánosságban a szakértők kb. napi 100 kihullott hajszálnál húzzák meg a határt a még normális és a már kóros állapot között.

 

Tudnivalók a haj egészséges növekedéséről

A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési szakaszát anagén fázisnak hívjuk, ez átlagosan 2-6- évig tart, amikor a hajszál folyamatosan növekszik, keratin képződik. Normál állapotban a hajszálak kb. 85%-a van ebben a fázisban, a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. Ezt a katagén, vagy átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát. A hajszálak kb. 1%-a van ebben a szakaszban, ez a fázis csak néhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb. 14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart. A nyugalmi szakasszal párhuzamosan a tüsző - természetesen az 1. fázistól – újra indítja a hajnövekedést.

 

Mikor beszélhetünk hajhullásról?

Napi 100 db hajszál elvesztése még egészségesnek tekinthető. Hajprobléma akkor lép fel, amikor e három fázisból álló hajnövekedési folyamat egyensúlya felborul. A hajszálak elvékonyodhatnak, töredezhetnek, súlyosabb esetben pedig megindul a fokozott hajhullás. Ennek számos tényező állhat a hátterében, egyik fajtája, amikor elégtelen tápanyag bevitel következtében alakul ki a hajhullás.  Előfordulhat az is, hogy hormonális változás váltja ki a hajhullást, illetve a szervezetet érintő vagy a hajas fejbőr betegségei is okozhatnak fokozott hajvesztést. A gyermekszülés utáni állapot, a klimax, a stressz, a kiegyensúlyozatlan étkezés (diéták, fogyókúrák), a túlzott napsugárzás, évszakváltás, a dohányzás, mind-mind olyan tényezők, amelyek megbújhatnak a háttérben, de a túl sok hajfestés, hajvasalás, hajsütés, a nem megfelelő hajápolás is a haj elvékonyodásához, illetve hajhulláshoz vezethet.

 

Mit tehetünk a hajhullás ellen?

„Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a hajhullást és tegyünk ellene – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője, bőrgyógyász -. Első körben mindenképpen az okokat kell felderíteni, ha valamilyen betegség vagy hormonális változás áll a háttérben, akkor annak kezelésével általában a haj állapota is javul. Ha viszont fogyókúra, diéta, egészségtelen étkezés, nem megfelelő tápanyag bevitel, esetleg stressz áll a háttérben, akkor mindenképpen ajánlott valamilyen hajvitamin fogyasztása az egészséges táplálkozás és életvitel mellett. Számos vitamin, ásványi anyag és egyéb tápanyag játszik szerepet a haj egészséges növekedési folyamataiban, ezeknek pótlására ma már rengeteg készítményt kínálnak. Érdemes olyan terméket választani, amelyet klinikailag igazolt eredmények támasztanak alá, amelyet kifejezetten hajhullás ellen fejlesztettek ki. A haj egészségéhez hozzájárul az is, ha kevesebb vegyszert teszünk rá, tartózkodunk a hajfestéstől, natúr készítményekkel ápoljuk, és nem szárítjuk forró levegővel, nem tesszük ki komoly hőhatásnak (hajsütő, hajvasaló).”

 

Mit tesznek az Olasz nők a gyönyörű hajkoronáért?

„A hajat, hajhagymákat nem csak kívülről kell ápolni, hanem belülről is táplálni kell!”

Magyarországron is elérhető a Tricovel, Olaszország közkedvelt hajszépség-vitaminja, melyet az olasz Giuliani gyógyszercég Hajhullás Elleni Kutató Részlege fejlesztett ki. Amiben egyedülálló: európai- és világ-szabadalommal rendelkező Biogenina hatóanyag komplexet tartalmaz, mely poliamin (spermidin), biotin és kalcium pantotenát egyedi kombinációja. Előnye a klinikailag ellenőrzött hatékonysága, ráadásul elég belőle csupán egyetlen tabletta naponta!

 

Előző

Rakoncátlan haj...

Következő

Frizura trend – nőknek, férfiaknak...

Kövess minket!