Mit tehetünk a banyapúp ellen?

Szabó Réka

A banyapúp gyakori esztétikai probléma, kiemelten a nők körében. Nevezik még özvegypúpnak vagy bölénynyaknak is. Nézzük meg, hogy mitől alakulhat ki, mi lehet a megoldás rá, és mit tehetünk annak  érdekében, hogy elkerüljük ezt a már nevében is kellemetlen állapotot.

 

Így alakul ki

A gerincünk görbületei – azaz a háti szakaszon úgynevezett kifózis, ágyéki szakaszon lordózis – egyénenként eltérő mértékűek lehetnek. (Ha ezekkel a kifejezésekkel találkozunk, akkor nincs okunk aggodalomra, ugyanis ezek a gerinc alapvető tulajdonságai.)

 

A gerincről és a helyes testtartásról korábban alkotott kép helyett már tudjuk, hogy a gerinc görbületei sok esetben nem állnak összefüggésben a fájdalommal.  Azt is “normálisnak” tekintjük ha görbül, és azt is ha kevésbé, vagy egyáltalán nem. Ennek alapján elmondható, hogy az a bizonyos púp a háton nem feltétlen okoz fájdalmat, mivel nincs összefüggés a nyaki gerinc görbületének mértéke és a nyakfájdalom között. Az anyóspúp egy kompenzáló görbület (hiperkifózis) a csigolyaíven, melyen a kötőszövet felgyülemlik. A kialakulásának egyik oka a gerinc mobilitásában, azaz mozgékonyságában keresendő.

 

Amikor telefont nézünk, monitor előtt ülünk a fejünk gyakran előre helyezett tartásba kerül, és ami fontosabb, hogy idővel ehhez alkalmazkodik a gerincünk és a környező lágyrészek is. Az előre helyezett fejtartás nincs összefüggésben a fájdalommal, viszont a lágyrészek, izmok merevsége okozhat kellemetlenséget.

 

Banyapúp lelki okai

Ha valaki belép a szobába, a testtartása alapján rögtön meg tudjuk állapítani milyen a hangulata, ugye? A felszegett fej, lazán leengedett váll nyugalmat és magabiztosságot, míg az előre esett váll, előre helyezett fej, lefelé néző tekintet szorongást, szomorúságot, vagy szégyent mutathat.

 

A kutatások is megerősítették ezt a hétköznapi feltevést. A testtartásunk árulkodhat fájdalomról, feszülésről és a non-verbális kommunikáció eszközeként, az érzelmi állapotról is. Például a hanyagtartás, vállak és a fej helyzete, majd az ezek következményeként létrejövő légzési nehezítettség és izomfeszülés ún. depresszív tartásnak is nevezhető. Érdekességképpen, egy kutatás azt is vizsgálta, hogy a testtartás kontrollálásával lehet-e csökkenteni az enyhe-mérsékelt depressziós tüneteket, fáradtságot. A kutatás határai, hiányai miatt további vizsgálatok szükségesek ennek bizonyításához, de próbálkozni lehet!

 

Tünetek, amikkel érdemes szakemberhez fordulni 

  • Légszomj: Több kutatás is vizsgálta az előre helyezett fejtartás és a légzési paraméterek kapcsolatát. A fej helyzetének megváltozása hatással van a bordamozgásokra, tehát a légzési amplitúdó (mélység) és a vitálkapacitás (térfogat) is változhat. 
  • A fejtartás következtében főleg a mellkasi légzés lesz domináns a hasi légzéssel szemben, ezért a légzési segédizmok fokozott működése figyelhető meg. Ez feszülést okozhat a mellkas és nyak területének izmaiban. 
  • Csökkent nyaki mozgásterjedelem.
  • A csigolyák megváltozott helyzete, az izmok és kötőszöveti feszülés, merevség miatt érintetté válhatnak az erek és idegek, fejfájást okozva.
  • Egyensúlyzavar: A nyak területén sok ízületi helyzetérzékelő receptor, ún. proprioceptor helyezkedik el, így a fej helyzete nagy szerepet tölt be az egyensúly érzékelésben. A kutatásban résztvevő alanyok álló helyzetben nyitott és csukott szemmel történő kilengését vizsgálták a középponthoz képest. Az előre helyezett fejtartással rendelkeződnél szignifikánsan nagyobb kilengést tapasztaltak.

 

Banyapúp kezelési lehetőségei

A banyapúpot akkor kezeljük, ha a páciens valamilyen tünettel érkezik, és a vizsgálat alapján megállapítottuk, hogy a nyaki púp és a kialakult kötőszöveti- és izomfeszülés lehet a kiváltó ok. A kezelés menete, időtartama és módszerei a páciens állapotától függenek és a tünetek súlyosságától. A tünetek enyhítéséhez és a púp csökkentéséhez a kezelés mellett életmódbeli változtatások is szükségesek, így ehhez hónapok munkája kell – mutatja ezt az is, hogy a legtöbb kutatásban 8, 10 vagy 16 hetes intervallumban vizsgálták a résztvevőket.

 

Nyak manuálterápiás kezelése – Manuálterápiás megközelítés

Mivel egy már rögzült deformitásról beszélünk, a manuálterápiás kezelés elengedhetetlen! A nyaki-háti átmenetben a csigolyákon felgyülemlett kötőszövet fellazításával, oldásával szabadabbá tehetjük a csigolyák,és ezáltal a nyak mozgását. A csigolyák rögzült helyzetét ezután ízületi mobilizációval tudjuk oldani. Amennyiben a páciens légzési nehezítettséggel érkezik hozzánk, a bordák mobilizációjával és a kilégzési és/vagy belégzési bordamozgás növelésével csökkenthetjük a tüneteket.

 

Banyapúp elleni torna?

A gyógytorna célja a mobilizáció után a mozgásterjedelem növelése és az izomegyensúly helyreállítása. A mély nyakizmok, a mély hátizmok és a lapocka körüli izmok erősítésével a nyak és a vállöv helyzetét stabilizáljuk. 

 

Alkalmazhatunk ún. retrakciós gyakorlatokat, melynek során az állunkat húzzuk hátrafelé előre néző tekintettel, mindeközben tarkóra kulcsolt kézzel megtámasztjuk a nyaki-háti átmenet magasságát, a  nyak alsó részét.  Ezzel a gyakorlattal mi magunk is mobilizálhatjuk az érintett területet. 

 

Gyógytorna során egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is alkalmazunk stabil vagy instabil felszínen, kiemelten az idősebb korosztály esetében.

 

Banyapúp masszázs

A  kötőszövet és a nyak körüli feszes izmok lazításával segíthetjük gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket, azonban önmagában a masszázs vagy az smr henger nem elegendő! A nyak és vállöv körül kialakuló ún. felső keresztezett szindróma során a hátizmok, lapocka körüli izmok nyak elülső izmai megnyúlt állapotba kerülnek, a mellkas és a nyak hátsó izmai megrövidülnek. Akár rövidült, akár megnyúlt állapotú izomról beszélünk, mindkettő gyengült izom, mely a funkcióját nem tudja megfelelően ellátni. A masszázs mellett épp ezért a megfelelő izomerősítésre is szükség van!

 

Passzív eszközök a banyapúp eltüntetésére

A passzív terápiás módszerek, mint a kineziológiai tapasz nem tudják a fejet, nyakat tehermentesíteni. A fejünk súlya átlagosan 4- 5 kg, ha egy vonalban van a gerincünkkel. Ilyenkor a nyakizmoknak minimális működése szükséges a fej megtartásához. Azonban, ha a nyakunk 60 fokban előre dől a háti gerincszakaszhoz képest, a 4-5 kg-ból a teher akár öt-hatszorosára is nőhet, ami komoly feszülést jelent a nyakizmok, hátizmok számára.

 

A passzív eszközökhöz sorolható a megfelelő párna és a matrac kiválasztása is az alváshoz. Fekvő helyzetben a csigolyák tehermentesített helyzetben vannak, így a panasz kialakulásában az alvási póz nem játszik szerepet,  a már meglévő panaszunkra pedig kevés befolyással lehetünk. A hétköznapi aktivitásunkra, testhelyzetünkre jóval nagyobb befolyással vagyunk, mint arra, hogyan alszunk, így a hangsúlyt inkább arra helyezzük, hogyan ülünk és mennyit mozgunk!

 

Hétköznapi praktikák a banyapúp ellen

Megelőző céllal az alábbi életmódbeli változtatásokkal kezdhetjük:

  • Rendszeres sporttal, bármilyen számunkra kedves mozgásformával.
  • Munkakörülményeink megfigyelésével, mennyire terheli a nyakat az adott pozíció, tudunk-e módosítani a monitor helyzetén, ülésmagasságon és a klaviatúra pozícióján.
  • Tartsunk óránként rövid szünetet, kerüljük a hosszan tartó statikus terhelést,
  • mozgassuk át a nyakunkat és vállakat!

 

Összefoglalva

Nem kell félnünk, a banyapúp – mint esztétikai, szemünket zavaró jelenség – nem feltétlen okoz fájdalmat, nem jár kellemetlen tünetekkel. Az életkor előrehaladtával a gerinc görbületei fokozódnak, ami a gerincünk alapvető tulajdonsága, a mi egyéni sajátosságunk. A púp nem egy valódi kinövés, csupán egy vizuális csalódás. Ami ennél sokkal fontosabb, az a megfelelő működés, mozgathatóság és a fájdalommentesség. Ha mégis fájdalmat, szédülést, légszomjat vagy egyéb problémát okoz, akkor érdemes szakemberhez fordulni!

Szabó Réka, gyógytornász, manuálterapeuta