Egészségtudatos étkezés

Katus Attila

Szerencsére egyre többen érzik a fontosságát a mindennapokban az egészségtudatos étkezésnek és figyelnek oda arra, hogy mi kerül a tányérra. Az egészséges táplálkozást pedig már rövidtávon is meghálálja a szervezet: sokkal jobb lehet a közérzet, erősödik az immunrendszer, így pedig a betegségekkel szemben is ellenállóbbak leszünk. Hogy ne vesszünk el a sok tanács és éppen aktuális divat diéták között, ha most fogunk bele egy egészségesebb életmód kialakításába, érdemes egy, a témában jártas szakember tanácsait követni, jelen esetben Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő tanácsait megfogadni.

 

Fontos a szezonalitás

Vannak olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek esetében kiemelten fontos a szezonalitás. Ilyenek például a zöldségek és a gyümölcsök. Ha odafigyelünk arra, hogy vásárláskor hazai és éppen termő alapanyagokat válasszunk, azzal nem csupán a szervezetünket töltjük fel a lehető legmagasabb vitamintartalmú és legfrissebb terményekkel, de a környezetünknek is jót teszünk. Ugyanis sokkal rövidebb utat kell megtennie ezeknek az ételeknek a tányérunkig, mintha külföldről érkeznének. Így nem csak egészségesebbek, de környezettudatosabbak is leszünk.

    

Nem mindegy, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat

A fentieken túl azonban érdemes arra is odafigyelni, hogy az adott zöldséget vagy gyümölcsöt hol, hogyan termesztették, hogy a hús, amit meg szeretnénk venni, milyen gazdaságból származik. A nagyipari termelésből származó zöldségekről és gyümölcsökről általánosságban elmondható, hogy vitamin- és tápanyagtartalmuk alacsonyabb, így sokkal jobb, ha egy helyi kistermelőtől szerezzük be ugyanezt. Ez sajnos a nagyipari állattartásról is elmondható.

 

A nagymértékű antibiotikum használat és a szélsőséges állattartási körülmények nehezen eredményeznek egészséges és minőségi húskészítményeket. Ha szeretnénk figyelmet fordítani az alapanyagokra, tartsuk szem előtt a következőket: válasszunk hazai termesztésű, lehetőség szerint bio és GMO-mentes élelmiszereket és háztáji, antibiotikum-mentes, magas állatjólléti gazdaságból származó húskészítményeket.

  

Válasszuk a minőséget a mennyiség helyett

Persze csábítóbb olcsón többet vásárolni, de érdemes inkább a minőségre koncentrálni. Ez pedig az ételeink minden területére igaz. “Az optimális egészségi állapotért és a megfelelő testtömegért a kalóriákon túl, az ételek minősége is nagyban hozzájárul. A magas minőségű alapanyagok közé tartoznak a természetes, csak minimálisan feldolgozott ételek: a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák, a húsok, a tejtermékek, a hüvelyesek és a halak.

 

Míg ezzel ellentétben a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, mint a fehér pékáruk, a feldolgozott húskészítmények, a csokik, a kekszek, a magas transzzsírsav- és hozzáadott cukortartalmú készítmények az alacsonyabb minőségű ételek közé sorolhatóak. Minél többet fogyasztunk az utóbbi kategória termékei közül, annál több üres kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, növelve az egészségügyi kockázatok lehetőségét és a testtömegünket egyaránt” – tette hozzá Katus Attila.

    

Fő a változatosság

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egyik alappillére a változatosság. A szervezet számára a megfelelő működéshez ugyanannyira fontosak a különböző gabonafélék, mint a hüvelyesek, a gyümölcsök, a zöldségek vagy a húsfélék és a magvak. A megfelelő tápanyag- és vitamin bevitel miatt bátran étkezzünk az előbbi alapanyag csoportokon belül is a lehető legváltozatosabban,

 

Pótoljuk a hiányzó vitaminokat

Sajnos a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás sem jelent garanciát arra, hogy minden nap sikerül a megfelelő mennyiségű vitamin bevitelt elérnünk. Ezért nagyon fontos és érdemes is beszerezni egy olyan vitaminkészítményt, amely segíti és támogatja a szervezetünk egészséges működését.