Pénzen vett boldogság?

Nehéz gyerekkor, anyagi gondok, aztán üstökösszerű karrier a szórakoztatóiparban, világhír. Hollywoodi történet a javából. Dave Bautista volt kidobóember, utána testépítő, kisvártatva pankrátorként vált Amerika kedvencévé. A ringben hatszoros világbajnok lett Batista néven, végül jött film. Élete az amerikai álom beteljesülése, legalábbis első pillantásra. Sikeres, gazdag, de továbbra is keresi önmagát. Olyan szédítő sebességgel emelkedett a magasba, hogy sokáig levegő után kapkodott.

 

„Szuperfélénk srác voltam, nem mertem a csajokkal barátkozni – mesélt a küzdelmes kezdetekről a Men’s Health magazinnak. – Pénzem se volt. Folyton le voltam égve, mások hívtak meg egy italra, de előfordult, hogy kaját vettek nekem. Aztán egyik pillanatról a másikra lett egy tonna pénzem, a csajok meg szét akartak tépni, amire nem voltam felkészülve. Szóval az összes hibát elkövettem, ami csak benne van a közhelygyűjteményben.”

 

Ahogy fogalmaz, „hülye cuccokat” vett kimosakodott parasztgyerek módjára: Lamborghiniket, Mercedeseket, Bentley-ket. Ám ettől csak még cefetebbül érezte magát. „Szégyellhettem magam, mert megkerestem azt a rengeteg pénzt, és a nagy része hülye cuccokra ment el, miközben anyámnak nem vettem házat belőle. Elszórtam a lóvét, pedig egy csomó jó dologra is költhettem volna. Segíthettem volna másoknak, vagy jótékonykodhattam volna az állatok javára. De nyomorult voltam, mert mindenáron meg akartam venni a boldogságot.”

 

Azóta Bautista már vett házat az anyjának, nem szórja a pénzt drága autókra, és lett komoly életcélja: olyan színész akar lenni, akit elismer a szakma. Hollywood tele van pankrátorból lett filmsztárokkal, Bautista azt szeretné, ha nem csupán egy lenne közülük, akit az izmai meg a szilaj nézése miatt tisztelnek.

 

A 2010-es években fokozatosan épült a filmes karrierje, a kezdeti akciómozik után A galaxis őrzői- és a Bosszúállók-franchise szerepei bizonyították, hogy Bautista eltökélten halad az A-listás sztárok elitklubja felé. Ezt vehette észre M. Night Shyamalan rendező, aki rábízta a Kopogás a kunyhóban egyik főszerepét. Az apokaliptikus lélektani horrorban Bautista karaktere, Leonard társaival rátör egy családra, hogy választásra kényszerítse őket: valakit fel kell áldozniuk maguk közül, különben vége a világnak.

 

Az egykori pankrátor először mutatkozik be drámai színészként, és könnyen lehet, hogy Shyamalan filmjével eljött pályafutása nagy kiugrása. „A tökéletes választás a tökéletes szerepre, ami a tökéletes pillanat számára – válaszolta a rendező a ComicBook.com azon kérdésére, hogyan állta meg a helyét az a színész, aki főleg képregényhősök megformálásával lopta be magát a közönség szívébe.

 

– A minap a barátaimmal vacsoráztam, akik kajánul megkérdezték: hogyhogy Dave Bautista, a pankrátor? Tiszta őrület! Milyen volt? Mire én: az év egyik legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. Nevetésben törtek ki, de lehűtöttem a kedélyeket: halál komolyan mondom, zseniális a srác.”