Sütőtökös rizottó mascarponéval

Hozzávalók (4 fő részére):

rizottó alaphoz:

kb. 1 liter zöldségalap

400 g rizottó rizs

1 vöröshagyma, apróra vágva

1 evőkanál olívaolaj

3 dl fehérbor

1 marék frissen reszelt parmezán

 

további hozzávalók:

1 közepes butternut tök (1–1,5 kg)

kb. 2 evőkanál olívaolaj

ízlés szerint frissen darált só és bors

2 evőkanál friss kakukkfű levél és néhány ág a díszítésre

100 g mascarpone

 3 evőkanál reszelt parmezán

 

Elkészítés:

Melegítse fel a sütőt 190 ° C-ra. Fedje be a tepsit sütőpapírral. A tököt jól mossa meg, vágja ketté, és egy kanállal távolítsa el az összes magot. Vágja a kimagozott tököt egy éles késsel kb. 5 mm vastag szeletekre, és tegye a tepsire. A sütőtök szeleteket mindkét oldalán kenje meg olívaolajjal, és szórja meg frissen őrölt borssal és sóval. Süsse a sütőtököt a sütő középső rácsán körülbelül 30 percig.

 

Közben készítse el a rizottót. Ehhez egy nagy serpenyőben, egy evőkanál olívaolajban, alacsony hőfokon párolja üvegesre az apróra vágott hagymát. Adja hozzá a rizottó rizst és a kakukkfű leveleit, emelje meg a hőfokot és keverje jól át. Öntse fel a fehérborral, és keverés közben hagyja felforralni (de csak finoman forraljon). Öntsön bele a zöldségalapléből és folyamatos keverés közben – ismét közepes lángon – főzze a rizst. Egész addig ismételje meg a folyamatot, amíg a rizs al dente nem lesz.

 

Vegye ki tepsit a sütőből. Vágja a sütőtök egyik felét finomra, a másik felét durvára. Keverje össze a finomra vágott sütőtököt a megfőtt rizottóval. Vegye le a serpenyőt a tűzről, és keverje hozzá óvatosan a 2 púpozott evőkanál mascarponét és a marék parmezánt. Ha szükséges, ízesítse sóval és borssal.

 

Tálalás: tegye a rizottót előmelegített tányérokra és díszítse egy kevés mascarponével és kakukkfűlevelekkel, a durvára vágott sütőtök darabokkal. Azonnal, melegen tálaljuk.