Hozzávalók (4 fő részére):
rizottó alaphoz:
kb. 1 liter zöldségalap
400 g rizottó rizs
1 vöröshagyma, apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
3 dl fehérbor
1 marék frissen reszelt parmezán
további hozzávalók:
1 közepes butternut tök (1–1,5 kg)
kb. 2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint frissen darált só és bors
2 evőkanál friss kakukkfű levél és néhány ág a díszítésre
100 g mascarpone
3 evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés:
Melegítse fel a sütőt 190 ° C-ra. Fedje be a tepsit sütőpapírral. A tököt jól mossa meg, vágja ketté, és egy kanállal távolítsa el az összes magot. Vágja a kimagozott tököt egy éles késsel kb. 5 mm vastag szeletekre, és tegye a tepsire. A sütőtök szeleteket mindkét oldalán kenje meg olívaolajjal, és szórja meg frissen őrölt borssal és sóval. Süsse a sütőtököt a sütő középső rácsán körülbelül 30 percig.
Közben készítse el a rizottót. Ehhez egy nagy serpenyőben, egy evőkanál olívaolajban, alacsony hőfokon párolja üvegesre az apróra vágott hagymát. Adja hozzá a rizottó rizst és a kakukkfű leveleit, emelje meg a hőfokot és keverje jól át. Öntse fel a fehérborral, és keverés közben hagyja felforralni (de csak finoman forraljon). Öntsön bele a zöldségalapléből és folyamatos keverés közben – ismét közepes lángon – főzze a rizst. Egész addig ismételje meg a folyamatot, amíg a rizs al dente nem lesz.
Vegye ki tepsit a sütőből. Vágja a sütőtök egyik felét finomra, a másik felét durvára. Keverje össze a finomra vágott sütőtököt a megfőtt rizottóval. Vegye le a serpenyőt a tűzről, és keverje hozzá óvatosan a 2 púpozott evőkanál mascarponét és a marék parmezánt. Ha szükséges, ízesítse sóval és borssal.
Tálalás: tegye a rizottót előmelegített tányérokra és díszítse egy kevés mascarponével és kakukkfűlevelekkel, a durvára vágott sütőtök darabokkal. Azonnal, melegen tálaljuk.