Sosatie –nyárson sült bárányhús

Hozzávalók (4 adag):

A páchoz

¼ hagyma

1 gerezd fokhagyma reszelve vagy apróra vágva

1 teáskanál gyömbér (friss) reszelve vagy apróra vágva

3 evőkanál baracklekvár

3 evőkanál borecet (fehér vagy vörös)

1 evőkanál curry por 

½ evőkanál őrölt kömény

¼ teáskanál só

A nyárshoz

45 dkg báránycomb kockára vágva (bárányhús hiányában lehet marhahús, vagy csirkehús)

10 dkg aszalt kajszibarack (16 db)

½ hagyma

 

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, majd egy kis serpenyőben kevés olajon megpuhítjuk, amíg áttetszővé nem válik, de nem barnul meg.

Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, főzzük egy percig, majd adjuk hozzá az ecetet, a lekvárt, a curryport, a köményt és a sót. Jól keverjük össze, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Vágjuk fel a bárányt viszonylag nagy kockákra (körülbelül /4-5 cm-es kockákra), vágja le a felesleges zsírt vagy az inakat. A kihűlt pácot keverjük át a húson, majd fedjük le, és hagyjuk néhány órát vagy egy éjszakát a hűtőben állni.

Áztassuk a sárgabarackot forró vízbe, hogy megpuhuljon, körülbelül 15-20 percig.

A húst nyársra fűzzük az áztatott aszalt sárgabarackat és a hagymadarabokat tegyük felválta a húsdarabok közé.

Süssük grillen/grillben, amíg a hús megpuhul, majd tálaljuk rizzsel vagy salátával.

Fábián Gabriella, dél-afrikai tudósító