Mesterjátszma

Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

 

Az Oscar shortlistjéig jutó Akik maradtak után a rendező és Hajduk Károly ismét együtt dolgoztak a Mesterjátszmában – a korábban már bizonyított pároshoz olyan kiváló színészek csatlakoztak, mint a Besúgóval ismertté vált Váradi Gergely, az egész ország kedvence, Mácsai Pál, vagy az énekesnőként és színésznőként is egyaránt népszerű Péterfy Bori. Az ismert arcok mellett egy ifjú tehetség is bemutatkozik a filmvásznon: Varga-Járó Sára egyetemi hallgatóként bukkant fel Ascher Irma casting director radarján, de első szerepében – amely rögtön főszerep! – azonnal bizonyított.

 

A Mesterjátszma először szeptemberben mutatkozott be a nagyközönségnek, hiszen világpremierjét a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartotta, ahol rögtön közönségdíjat is nyert. A filmet máris nagy szeretet övezi, az első visszhangok magával ragadónak, csavarosnak, különlegesen hangulatosnak nevezik a Mesterjátszmát, sőt, volt, aki egyenesen mesterműnek titulálta.

 

Az előzetest Krista Noémi, a JUNO11 munkatársa készítette. „Nagy kihívást jelentett a trailer vágásakor, hogy úgy tudjuk átadni a film hangulatát, hogy nem spoilerezünk, de mégis ízelítőt adunk abból a heves feszültségből, amit Barna blockbuster rendezőket megszégyenítő módon felépített. Noémi tökéletesen ráérzett a thrillerelemekre, és a sakkmotívumot is izgalmasan építette be a trailerbe, ügyelve arra, hogy a titkok titkok maradjanak” – mesélte az előzetes születéséről Topolánszky Tamás Yvan filmrendező, aki mint a cég art directora mentorként támogatta a fiatal vágó munkáját.

 

Bemutató. 2023. november 9. r.: Tóth Barnabás, sz.: Szirtes Ági, Mácsai Pál, Váradi Gergely, Székely B.Miklós, Hajduk Károly, Bereményi Géza, Béla Dóra – Juno 11 Distribution

Korhatár: (16)

 

Előzetes ITT