100 éves a Corvin mozi

100 éve, 1922. november 21-én nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat. Nem sok mozi mondhatja el magáról, hogy megnyitását a kor egyik leghíresebb költője kifejezetten erre az alkalomra írt versével köszönti. De nemcsak Kosztolányi Dezső gesztusa miatt különleges: a régi filmszínházak közül az egyetlen, melynek neve a nyitás óta nem változott.

 

A kilencvenes évek közepe óta a legnagyobb mozisikereket vetíti, és számos kulturális esemény, díszbemutató és filmfesztivál helyszíne is.  Terveink szerint, ősztől a mozi két terme (Jávor, Karády) is csatlakozik a Budapest Film artmozi hálózatához, így a nézők, a korábbinál még színesebb kínálattal találkozhatnak. A mozi a továbbiakban 5 teremmel (Korda, Kabos, Jávor, Karády, Radványi) várja a közönséget.

 

Ünnepi programsorozatukban ennek az évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézik fel. Maratoni filmnézéssel indítanak: a Corvin moziéjszaka a közelmúlt egyik legsikeresebb eseménye, s ahogy mindig, úgy most is egyetlen karszalaggal látogatható. Ezt követően visszatérnek a kezdetekhez: a Névadók mozija sorozatban a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól, Az aranyembertől az Állami áruházig, az előadások előtt korabeli filmhíradóval.

 

A Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézik, olyan filmekkel, amelyekre nem egyszer a „villamosmegállóig állt a sor” (E. T., Csillagok háborúja, Ben-Hur) –, s ez tényleg csak néhány cím az ünnepi műsorból – de nem feledkezek meg a magyar kasszasikerekről sem: vetítjik a Kontrollt, az Üvegtigrist, a Macskafogót, a Vukot és a Csinibabát is.

 

Meglepetés vendégeket is várnak, de lesz közönségtalálkozó és mozitörténeti séta is. A Best of Corvin néhány vetítését bevezeti, s az egyes magyar filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókat moderálja Kovács Gellért Filmszerész, filmes újságíró.

 

Részletek: https://corvinmozi.hu/programok/corvin-100-corvin-mozi-jubileumi-programsorozata