Tovább zöldül az Év Magyar Autója

Minden évben online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri ítéli oda a „legjobb” és a „legzöldebb” autóknak járó ’Év Magyar Autója’ elismeréseket.

 

A megmérettetésen a vadonatúj Toyota C-HR a városi autók kategóriájában lett 2024-ben a ’Magyar Év Autója’, míg a vadonatúj Lexus RZ a zöld prémium autók kategóriájában hozta el az ’Év Zöldautója’ címet. Az autógyártó emellett egy további szakmai elismeréssel is gazdagabb lett, a szakmai zsűri ugyanis Varga Zsombort, a Toyota és Lexus márkák hazai kommunikációs vezetőjét választotta a 2024-es ’Év Autós PR szakemberének’.

 

A hatalmas várakozások övezte vadonatúj Toyota C-HR nem csupán dizájn tekintetében tudta felülmúlni a még a bemutatása után szinte azonnal ikonná váló elődmodellt is, hanem az elektrifikált hajtásláncok tekintetében is: az új generációs C-HR ugyanis a világ legfejlettebb öntöltő hibrid elektromos meghajtásai mellett (amelyek között helyet kapott egy intelligens összkerékmeghajtású kivitel is) a modell történetében először a világ legfejlettebb plug-in hibrid elektromos meghajtásával is elérhető.

 

A hat kategóriában kiosztott Év Zöldautója díjért idén 16 modell versenyzett, és miután a kiírás szerint az elismerésért csak olyan modellek szállhattak ringbe, amelyeknek maximum 50 gramm/kilométer a szén-dioxid-kibocsátásuk, itt kizárólag plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros modellek mérkőztek meg egymással. A zöld prémium autók kategóriájában a Lexus RZ, a környezettudatos japán luxusautómárka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, a méretében NX és RX közé érkező nagyméretű SUV vitte a prímet. A kategóriájában egyedülálló, meggyőző offroad képességekről is tanúságot tevő, high tech megoldások egész sorával hódító környezetbarát RZ méltán vívta ki a zsűri elismerését.

 

Az zsűri egyhangú döntése alapján 2024-ben a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője, Varga Zsombor lett az ’Év Autós PR szakembere’, aki közel negyed évszázada dolgozik az autóiparban, az évek alatt több szakmai elismerésben részesült és több emlékezetes, Arany Penge és Effie díjjal elismert kampányban is részt vett. A Fordnál eltöltött évek alatt a szakember először a vállalat magyarországi PR- és kommunikációs igazgatójaként dolgozott, majd az autógyártó európai kereskedelmi stratégiájának átalakításában vállalt szerepet projekt managerként. A szakember 2016-ban csatlakozott a Toyotához PR vezetőként, ahol azóta a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs tevékenységéért felel.

 

További érdekesség, hogy a díj alapítása óta eltelt öt évben minden alkalommal, így idén is a BMW Group egyik modellje végzett a sportautó kategória élén: az Autós Nagykoalíció (ANK), a Zöldjárműipar.hu és a Járműipar.hu által szervezett verseny zsűrije ezúttal a BMW M2 Coupé modellt választotta a mezőny legjobbjának. Díjat nyert a BMW i5 modell is, mely a zöld üzleti autók között bizonyult a legjobbnak.

 

A BMW M2 Coupé második generációja a színtiszta vezetési élmény legőszintébb formájaként ölt testet. A kétajtós élsportoló magával ragadó formanyelvvel, soros hathengeres benzinmotorral, az opcionális extrafelszereltség részeként hatfokozatú manuális váltóval és hátsókerék-meghajtással hódítja meg az utakat, miközben 338 kW / 460 lóerő maximális teljesítményű motorjával 4,1 másodperc alatt teljesíti a 0-100-as sprintet. A modellt extrém agilis vezethetőség és kimagasló menetteljesítmény jellemzi a BMW M3 és a BMW M4 örökségeként átemelt hajtáslánc-, illetve futómű-technológiának köszönhetően.

 

A világ legsikeresebb üzleti limuzinjának nyolcadik nemzedéke tisztán elektromos meghajtással is elérhetővé vált. A BMW 5-ös sorozat új nemzedéke, így a BMW i5 modell is jellegzetes formanyelvvel, a sportosság és az utazási kényelem egyedülálló harmóniájával, innovatív felszereltségi tételekkel és továbbfejlesztett digitális szolgáltatásokkal vált elérhetővé a bajor prémiummárka ügyfelei számára.

Tóth Gábor Ákos