Szabad akarat

Kárpáti Lily

Kárpáti Lilyre egy, az asztrológiában járatos festőművész barátom hívta fel a figyelmem. Az ő kérésére vettem fel a kapcsolatot a spirituális tanácsadóval, melynek eredményeként született meg ez az írás.

 

A kis Lily egy igazi színes családot választott magának. Édesanyja három férje közül az első volt az édesapja, de jó viszonyt ápolt a későbbi nevelőapákkal is. Gyerekkorának meghatározó szereplői voltak – a két különböző apától származó – húgai. A palettát színesítették a vele szoros kapcsolatban élő nagyszülők is, a keresztény nagypapa és a zsidó anyai nagymama, a görög katolikus apai nagypapa és a pedagógus nagyi, aki a tanítás mellett kártyajóslással foglalkozott. És hogy még maradjunk a spiritualitásnál, a gyereknevelésben következetes és szigorú édesanya minden egyes hét péntekén látogatást tett Olga néninél, a család jósnőjénél.

 

Lily még csak öt éves volt, amikor szűkebb környezete számára – egy misztikus esemény kapcsán, melyet a kislány „göngyölített” fel – egyértelművé vált, hogy milyen égi adománnyal született a gyerek. Bár a család megpróbálta hátráltatni a beteljesülést, ez csak többé-kevésbé sikerült, a kislány már tízéves korában, Olga néni segítségével, részt vett halott megidéző szeánszon.

 

Bár kamaszkorára már tudta, hogy ha eljön az ideje élni fog az isteni elrendeltetésével, gyakorolni fogja karmikus adottságát, ennek ellenére a tinédzser évek a tanulással teltek. A középiskolai tanulmányok mellett – ahol másságát az osztálytársai is észlelték – spirituális vonalon is képezte magát, megismerkedett a különböző jóskártyák szimbolikus nyelvével és értelmezésével, megfigyelte környezetét és bizony néha beleesett abba a „hibába” hogy előre megmondott történéseket.

 

A középiskolát követően polgári hivatást választott, de azzal párhuzamosan végre hivatalosan is elkezdte gyakorolni született képességét. A spiritualitás számos területén képezte magát – és mint mondja, mind a mai napig folyamatosan képezi magát. Kitanulta az asztrológiát,  megismerkedett a mágia varázslatos világával, az emberek számára láthatatlan erőkkel, az ezotéria számos ágával, az emberi lélek titkaival, ezért sem okoz gondot neki vendégei széleskörű kíváncsisága. Többek között párkapcsolati témákban – szakítással, előketelezettséggel, megcsalással, anyagi, munkahelyi és üzleti témákkal, betegségekkel kapcsolatos kérdésekkel keresik meg. A válaszok megadásához az eszközöz a kártya vagy a radix, de az útmutatást – az emberek tekintetéből, mozdulataikból, önkéntelen rezdüléseiből, s nem utolsó sorban rezgésszámukból – belső hangja segítségével adja meg.

 

Bár a hozzá fordulók egyszerűen jósnak, vagy látó asszonynak aposztrofálják, ő inkább spirituális tanácsadónak tartja magát. A legfőbb kérdések, a szerelem, a pénz és az egészség megválaszolását azonban összetetten, a vendég szellemének, lelkének legmélyét figyelve és elemezve válaszolja meg. Mivel hisz a szabad akarat törtvényében nem igazán szeret egyértelmű, határozott konkrétumokat mondani a jövőt illetően. El is mondja vendégeinek, hogy az ő feladata jó irányba terelni a jósoltatót, azért, hogy önálló döntéseket tudjon hozni, hogy a kártya nem egy megváltozhatatlan jövőt jósol, azonban segít feltárni és megoldani egy-egy problémát.

 

Véleménye szerint a múlttal összefüggésben van a jelent, a jövőbe pedig beleszól a szabad akarat. Úgy érzi, azzal segít a legjobban, ha irányt mutat, ha lehetőségeket vázol fel. Teszi ezt annak ellenére, hogy pontosan tudja, a mai világban számos negatív hatás éri az embereket, szeretnének valamibe kapaszkodni, és sok esetben mástól várják a megoldásokat. S bár sokan kényelmesebbnek tartanák, hogy ő döntsön helyettük, s ezzel megszabadítsa őket a döntés felelősségétől, Lily határozottan állítja, hogy nem dönthet senki helyett, mindenkinek a szabad akarat szerint kell járnia útját.

 

Hisz a gondolat teremtő erejében, vizsgálja az ok- okozati összefüggést,  próbája megadni vendégeinek a választ a miért kérdésre. Megpróbálja tudatosítani és elfogadtatni a hozzá fordulókban, hogy mindenkiben egyaránt van jó és rossz, de a legfontosabb, a sorsunkat meghatározó az, hogy felismerjük a rosszat, hogy képesek vagyunk-e kijönni abból, hogy a szabad akarat törtvénye szerint melyik utat választjuk, hisz lehetőség mindig van.

 

Lily úgy gondolja, hogy a látás, a karma felelősséggel jár, a hozzá fordulóknak a teljes tudását és lelkét kell átadnia. S bár a vele született égi áldás mellett sok dolgot megtanult az emberi lélekről, mégis, amikor a hozzá érkező gyönyörű, kisportolt fiatalon látja, hogy a testét tökéletesíti, de a lelkével nem foglalkozik, s tele van mély fájdalommal, pszichológushoz küldi.  

 

Nem mindegy, hogy jóslatért kihez fordulunk. Kárpáti Lily nem csak magas szintű szakmai tudás birtokában van, de érzékeny, empatikus, segítőkész és titoktartó. Mert hát nem mindegy, hogy ki előtt meztelenítjük le a lelkünket.
Tobak Viki