Bútorokkal az autizmussal élőkért

Önálló életvitelre nem képes, autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogat 3,6 millió forint összértékű, bútorokból és lakberendezési kellékekből álló adománnyal a JYSK üzletlánc.

 

Az Autistic Art Alapítvány által anyagilag támogatott otthonokban kizárólag nagykorú, autizmussal élők laknak. A lakóotthonokban olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. A fiatalok életük végéig itt maradhatnak, így ezeknek az intézményeknek a fenntartása jelentős kiadásokkal jár.

 

Különleges együttműködésbe kezdett a JYSK és az Autistic Art Alapítvány: az autizmussal élők igényei szerint kialakított lakóotthonokat támogató szervezetet alapvető bútorokkal, textíliákkal látja el ezentúl a dán boltlánc.

 

A lakberendezési márka  az Autistic Art segítségével idén ősszel összesen 7 lakóotthonba juttatott el a mindennapi, komfortos élethez szükséges bútorokat és lakberendezési kellékeket, az egyes létesítmények szükségletei szerint. Leginkább ágyneműkből és törülközőkből fogytak ki az otthonok készletei, de volt, ahol ágyak és székek, máshol ülőgarnitúra került fel a kívánságlistára. A támogatás összege elérte a 3,6 millió forintot, és a hét otthonban összesen 170 lakó ellátását könnyítik meg ezzel.

 

Az autizmus ugyanis sokakat érint, mégis keveset tudunk róla: minden 68. ember autista, ez az egész életen át tartó fejlődési rendellenesség hazánkban közel 150 ezer embert érint. Az Autistic Art Alapítvány 11, az autisták igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 250 fiatalt látnak el. Az otthonok lakói önálló életvitelre nem képesek, így életük végéig ellátásra szorulnak. A fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, ezért az otthonoknak komoly kiadásaik vannak.

 

A boltlánc és az Alapítvány között ez volt az első együttműködés, de hosszú távra terveznek. A karácsonyi időszakban egy jótékony célú termékkel a JYSK vásárlói is segíthetnek: egy párna megvásárlásával 500 forinttal támogathatják az Alapítvány munkáját. Az együttműködés keretében tervben van egy, az otthonokban élő fiatalok grafikáival ellátott saját termék létrehozása is.

 

A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be a lakók életében: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak. Olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban mégis közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

 

Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője hozzátette: „Egy otthonban lakó autista havi ellátási költsége jóval meghaladja a 400 ezer forintot, aminek csak kis részét fedezi az állami támogatás. Az érintettek családjai is kiveszik részüket a finanszírozásból, de a működéshez hatalmas segítséget nyújtanak a céges adományok is. A JYSK segítségével olyan bútorokhoz, takarókhoz, párnákhoz egy egyéb kiegészítőkhöz jutottak az otthonok, amelyekre már régóta szükség van” – mondja Kovács Henrietta, az Autistic Art ügyvezetője.

 

Az Alapítvány a támogatások mellett a forrásteremtés különleges módját választotta: hat lakóotthonban tartanak művészeti foglalkozásokat. Ezekre nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Így azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

 

Az itt születő alkotásokat pedig jótékonysági aukciókon mutatja be az Alapítvány, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art saját, jótékony célú dizájnmárkájának termékein is. A grafikák felhasználásával évről évre egyre több termék - selyemsálak, noteszek, borosüvegek, csokoládék, naptárak, teák, táskák és pulóverek – születik, ezek eladásából pedig az otthonokat és a foglalkozásokat támogatja az Autistic Art.