Vizualitás és dizájn – Art Deco (I.)

 Aki szeretné otthonában megidézni az Art Deco merész stílusát, ma is megteheti, akár lakása minden helyiségében. Ha végignézi képeinket, meg fog lepődni, hogy milyen egyszerűen visszahozhatja a 30-as, 40-es évek retro hangulatát

 

Az Art Deco mozgalom erősen kötődik a merész geometriai formákhoz és mintákhoz. Ahhoz, hogy otthonában életre keltse az ikonikus Art Deco stílust elég egy merész háttérkép, az egyenes és görbe vonalú formák, egy szépen ívelt lámpatest. Az 1930-as években népszerűvé vált az utazás, fellendült a turizmus. Népszerűek voltak az Afrikai szafarik és az ottani motívumok, állati nyomatok, egzotikus felületek, mint a gyöngy és a teknőspáncél, amelyek belopták magát a lakberendezésbe is.

 

A merész anyaghasználat, az üveg, a fényes anyagok, a fémes festékek és a tükrök megjelentek az otthonokban is. Az egzotikus úti célok visszatükröződtek a dizájnban is, a lámpák, a szobrok, a festmények, a dekorációs anyagok mintáinak formájában. A korabeli tervezők felhasználták az egyiptomi piramisok, hieroglifák, szimbólumok és szfinxek dizájn elemeit, elsősorban a bútorok, a textíliák és a tapéták esetében. Bátran használták a színeket is. Sőt, a „bátor" egy enyhe kifejezés arról a nagy kontrasztú színes palettáról, amely az ikonikus Art Deco területén felhasználásra került.

 

A prominens színek a fényes fekete, a króm, az ezüst, a sárga és a piros, bár természetesen használták a bézs, a krém, az off fehér, az osztriga és a zöld árnyalatokat is. A fürdőszoba és a konyha csempe egyszínű fekete, fehér kombináció vagy gyönyörű meggyvörös és a mély barna volt ebben a korszakban. Magas fényű, kontrasztos színek, gyönyörű tükrök és tükrös felületek tették teljessé a megjelenést!

 

 

Az Art Deco egy igazi vizuális durranás volt, ami magával hozta a kozmopolita életmódot is. A bútorokra a határozott vonalak voltak a jellemzőek, a textíliák szinte cikáztak, csíkok, nyilak, selymes kelmék, rengeteg pazar és puha anyag, sejtelmes, díszes világítás, ami a szemnek és a tapintásnak is egyaránt élvezetet okozott.

Napjainkban erős mozgalom indult a belsőépítészetben és az építészetben újraéleszteni a régi Art Deco otthonok eredeti báját.

 

A következő fotókkal inspirálni szeretnénk önöket lakásuk átalakításában. Haladjunk térről térre, most következzenek a nappalik.