Világítás okosan

Az intelligens fényforrások az egyik legnépszerűbb  otthoni termékkategória. És ez érthető is: lehet, hogy jó móka egy olyan hangszóró, amitől megkérdezheted a holnapi időjárás-előrejelzést; de fényre mindenkinek szüksége van az otthonában. Az automatizált világítás használatáról és lehetőségeiről az intelligens fényforrások egyszerű, ám nagyszerű működéséről és további előnyeiről a Haluxvill újonnan megnyitott budaörsi szaküzletében kérdeztük Magyar Istvánt, a Ledvance szakemberét.

 

– Ki ne szeretné automatizálni a világítását és bárhonnan irányítani azt? Ha már lámpatestek, akkor legyen intelligens világítás, és tegyük ezt érthetőbb formában. Napjainkban az egyik legelterjedtebb az automatizál világítás – például a Ledvance Smart + –, amely kifejezetten otthoni környezetre szabva ad kiemelkedően gazdaságos és komfortos megoldásokat automatizált világítás témában.

 

Az okos termékek megvásárlásakor érdemes azonnal az applikációt letölteni, mely általában rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A technológiáról elmondhatjuk, hogy közel 90%-os energiamegtakarítás érhető el vele, de itt már nem csupán a LED adta előnyökről beszélhetünk, hanem arról is, hogy ezek a termékek rendkívül széles körben programozhatóak, vezérelhetőek, akár napi rutinokat is beállíthatunk az applikáció segítségével a fényforrásokba, lámpatestekbe, kül- és beltéren egyaránt.

 

Az intelligens világítási megoldások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy rugalmasan vezéreljék a világítást a környezeti feltételek és a hangulatuk függvényében, mindemellett képesek bioritmusunkhoz alkalmazkodni.

 

Az intelligens világítás minimum távirányítóval kapcsolható be és ki, de az okos fényforrások gyakran erősségükben és színegyensúlyukban is állíthatóak. Igazán okossá azonban akkor válik a dolog, ha több izzót csoportba gyűjtenek, amelyek egyszerre vezérelhetők, így az egész nappali egyetlen érintéssel, vagy egy hangutasítással átkapcsolhat tiszta olvasófényből mozi hangulatúvá.

 

Az okosotthon-termékek piaca még mindig fiatal, és még mindig egy kicsit kockának kell lenni ahhoz, hogy az izzókat saját IP-címmel és kapcsolódó mobilalkalmazással rendelkező intelligens izzókra cseréljük. De a fogyasztók egyre jobban kedvelik, a távvezérelhető, költséghatékony okos fényforrások a fiatalok körében a modern, trendi jellegével hódít, a középkorúak csoportja esetében az egyszerű használat adja a vonzerőt, míg az idős korosztály a kényelmi szempontok okán nyitott az intelligens világításra.