Neil Simon: Mezítláb a parkban

A Mezítláb a parkban című darabot első szériában 1530-szor játszották a Baltimore Theaterben, a szerző, Neil Simon, a komédia mestere ezzel a darabbal robbant be a köztudatba, és vált hamarosan a vígjátékok királyává.

 

A Broadway vígjátékmesterének, Neil Simononnak ezt a színdarabját számos hazai színházban láthattuk az elmúlt évtizedekben, remek szereplők formálták meg a színdarab karaktereit és igazán feledhetetlen volt a darabból 1967-ben készült film Jane Fonda és Robert Redford alakításával. Érdekessége volt a filmnek, hogy Redford korábban színházban is megformálta az ifjú férjet. A film néha fel-feltűnik valamelyik klasszikusokat sugárzó televízióban, a darabot azonban rég nem láthatták a budapesti nézők. Nem véletlenül: ahhoz, hogy egy színház műsorra tűzze, egészen kivételes színészi csillagállás szükséges. A Belvárosi Színházban ez most létrejött.

 

A legtöbb romantikus komédia ott ér véget, ahol a Mezítláb a parkban kezdődik: az esküvővel és a mézeshetekkel. Ám a rapszodikus hétköznapok is remek vígjátéki helyzeteket tartogatnak!

 

Főhőseink, Paul és Corie friss házasok, a fiú konzervatív, ambiciózus ügyvéd, a lány romantikus és igazi szabad lélek. Az első, tökéletes(nek látszó) közös lakást ő találta egy régi ház legfelső emeletén, ahol senki sem zavarhatja őket. Bár vannak hiányosságai a lakásnak – a lift, a berendezés és a fürdőkád is hiányzik, a fűtés nem működik, a tetővel pedig akad egy kis gond –, de fülig szerelmesek, alattuk New York, ami igazán romantikus életkezdetre ad lehetőséget.

 

Az idillbe (vagy az idill illúziójába?) azonban betoppan a mama, megjelenik egy furcsa szomszéd, aki még följebb, egy tisztázatlan helyrajzi számú lakásban él, így aztán elkezdődnek a kacagtatóan fordulatos játszmák, hogy Paul és Corie otthon érezhessék magukat közös életükben. A happy end persze nemcsak számukra garantált.

 

Szereplők:

Corie Bratter –  László Lili, Paul Bratter – Rohonyi Barnabás, Mrs Bank – Kerekes Éva,

Victor Velasco – Epres Attila, Villanyszerelő, Telefonszerelő– Ficzere Béla

 

Közreműködők:

fordító: – Zöldi Gergely, díszlettervező – Zöldy Z. Gergely, jelmeztervező – Pető Kata

zene – Mátyássy Szabolcs, rRendezőasszisztens – Kis-Kádi Judit

Rendező: Kocsis Gergely

Producer: Orlai Tibor

 

Helyszín és időpont: Belvárosi Színház, legközelebbi előadások: 2023. január 26., febr.5., 24., 26