A+B

Árendás József és Bakos István

Árendás József és Bakos István jubiláló grafikusok kiállítása, bemutató két gazdag életműből.

 

Árendás József lelki alkata és alkotói habitusa elválaszthatatlan egységben mutatkozik meg a plakátokon. Ő az ezerarcú halhatatlan cirkuszi clown, aki gyakran maszk mögé bújva sohasem egyén, gyakran még típus sem, hanem titokzatos kacagó valaki, akinek élcei és falcai elől nem menekülhet a civilizáció.

Előszeretettel találja meg lelki alkatának megfelelően a saját örömére és szórakoztatására szolgáló vizuális közlésformákat. A nemzeti sorskérdések feldolgozásának húsba metsző tragikumát malíciába mártott ecsettel közvetíti, mindazonáltal szívesen ajándékozza meg magát és a nézőközönséget megannyi erotikus krokival, frivol humorral vagy vitriolos bonmot-val.

Árendás József munkássága zsinórmérték az elkövetkező plakátos generációk előtt, hiszen végigtekintve pályafutásán szilárd bizonyítékát találjuk annak, hogy nem a plakát stílusán van a hangsúly, hanem a kifejezőerején.


Bakos István fél évszázados alkotómunkájában kiváltképp az alkalmazott grafika területén vívott ki elismerést. Neve említésekor a legtöbb embernek a reklámgrafika, plakátgrafika és a tervezőgrafika műfaji kategóriák jutnak eszébe, következésképpen a grafika, mint a vonal művészete.

A pályakezdéstől a 70-es évek elejéiig terjedő rövid periódust a pop-art képi világa uralja. Miután meglelte egyéni látásmódját és kifejező készségét, a 80-as évek közepéig hozza létre az életmű legkvalitásosabb munkáit a szürrealizmus kelléktárából építkezve színházi- és moziplakátokon. Az elkövetkező két évtizedben eltávolodva a festészettől, művészi kiteljesedésének eszközévé a fényképezőgép válik, de az utóbbi esztendők késztetése ismét visszavezette a pálya kezdeti szemléletmódjához.

Bakos István elemeire redukálja a közvetítendő gondolat vizuális befogadhatóságát és a tartalmat emblémába sűríti. Gyakran alkalmazott fekete és fehér kulisszából emelkedik ki néhány vonallal megrajzolt jelkép, amely koncentrált asszociációt vált ki egy szempillantás alatt. Témaválasztása személyes, amely a tágabb környezetért érzett morális felelősségvállalásból táplálkozik.” – Keppel Márton művészettörténész

 

NÉVJEGY

Árendás (ár&ás) József  (Imely, l946) Munkácsi-díjas, Érdemes művész tervezőgrafikus 1972-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola tervező-grafika szakán. Tanárai, mesterei Kerti Károly, Konecsni György, Gerzson Pál és Finta József voltak. 1987-től 1992-ig grafikai tervezést tanít az Iparművészeti Főiskola mesterképzős hallgatóinak. Főleg film-, színházi-, és kulturális plakátokat, de kiadványokat, könyveket és csomagolásokat tervezett. Számos bel-és külhoni kiállításon, biennálén vett, vesz részt, harminc egyéni kiállítása volt. 1990-től a Tandem Grafikai Stúdió tagja. 1996-ban megalakította az ár&ás Grafikai Stúdiót. 2000-től a Stég Grafikai Műhely tiszteletbeli tagja, továbbá a MAOE-nek (1972-tól) a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének (1983-től), a Magyar Plakát Társaságnak (2005-től) valamint rendes tagja A Magyar Művészeti Akadémiának (2009-től).

 

Bakos István, (Budapest, 1941) Ferenczy Noémi-díjas művész, tervezőgrafikus 1967-ben alkalmazott grafikusként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei a Képző és Iparművészeti Gimnáziumban Viski Balázs László, a Képzőművészeti Főiskolán Konecsni György voltak. 1976-tól a mai napig festő, grafikus, fotós-dizájner, ipari-, kereskedelmi-, kulturális kiállítások látványtervezője, reklámfilmek rendezője, művészeti szerkesztője. Rendszeres itthoni és külföldi kiállítások és biennálék résztvevője. Eddig két egyéni kiállítása volt, annak érdekében, hogy a nagyrészt külföldön látható munkái itthon is megtekinthetőek legyenek. Tagja volt a Quintett és Perspektíva művészközösségnek. Tagja a MAOE-nek és a Magyar Képző és Iparművészet szövetségének (1970-től), a Magyar Plakát Társaságnak (2008-től), 2012-től pedig A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.   

 

Helyszín és időpont: Vígadó Galéria, 2021. május 5 – június 27.