2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Hajlandóság, egyetértés, kommunikác...

Következő

A szeretet művészete...

Szeretet vagy birtoklási vágy

Eszterhai Katalin

Nem számítottunk arra, hogy ilyen sok olvasónkat megérinti Eszterhai Katalinnal készült interjúnk, amelyben a szeretetet vettük górcső alá. A megjelenést követően az olvasók több kérdést is felvetettek, amelyre az írónő – immár Kanadából – válaszolt lapunknak. Ezúttal a szeretet vagy birtoklási vágy összekuszálódását járjuk körbe segítségével.

 

–  A szeretet iránti vágy ott van minden emberben, ennek ellenére sokszor összekeveredik a szeretetet a birtoklási vággyal. Ma, amikor mindent a gond diktál, sürget az idő, a sietségben könnyen összekuszálódik a lélek, elhomályosul a szív. Szeretetben élni a legnagyobb próbatétel az életben, mert mindannyian másképpen dalolunk, másképpen ölelünk, másképpen szeretünk… egy biztos, nem szeretünk egyformán. Én egy olyan faluban nőttem föl, ahol a gyerek, és mindenki más, aki ugyanabban a házban élt, a családfő „tulajdona” volt. A szeretet addig tartott és annyit ért, amennyit a tulajdonos megengedett, de ez a fajta megengedő, zsarnoki, követelőző szeretet ma sem ritka.

 

Az én központúság is, akár a szeretet, része az emberi természetnek, így születtünk, bennünk van az önzés és az áldozathozás is, és hol az egyik, hol a másik kerekedik felül. A szeretet nem jelentheti azt, hogy csak nekem kedvezzenek, csak nekem legyen jó, csak engem szeressenek. Milyen önző is az ember, féltékenységünk erősebb, mint gondolnánk, irigyeljük, aki fiatalabb, egészségesebb, esetleg gazdagabb, mint mi. Ilyenkor a gőg, a büszkeség vezet bennünket, követelődzővé, betegesen sértődékennyé válunk. Igazságtalannak érzünk mindent, ami ellene van a mi akaratunknak, mindenáron be akarjuk bizonyítani önmagunk fontosságát és macskaszívóssággal túl akarjuk élni a másikat.

 

Tíz körömmel ragaszkodunk mindenhez, szükségünk van valakire, aki ellenszolgáltatás nélkül szeret bennünket, aki kiszolgál, óv. Szükségünk van egy eleven játékszerre, akit, ha úgy tartja kedvünk, el lehet törni, csak egy a fontos, mi magunk. Elhisszük, hogy többek vagyunk, mint ember, mi vagyunk a minden. Persze az ember szinte mindent meg tud tenni a szeretet nevében. A legtöbbször megtagadjuk magunkat, elhitetjük a lelkünkkel, hogy ez jó így nekünk, menekülnénk, de húz a sok kicsi megszokás, a tárgyak, akár a pókok, lelkünk szárnya köré hálót kötnek.

 

Amikor a szívünk segítségért kiált, amikor úgy érezzük, semmik vagyunk magunk előtt és az előtt is, aki el akarja hitetni velünk, hogy az a szeretet, hát az a pillanat az, amikor nem szabad többé a szekrényre, a lábosra, a csillárra gondolni, merni kell változtatni, mert szeretet nélkül értelmét veszti minden földi dolog. Nem vagyok biztos abban, hogy tudnám szeretni, becsülni azt, aki – hogy neki jobb legyen – tudatosan, önzésből széttör egy emberi életet úgy, mint ahogy egy poharat tör el valaki, és akit azért nem is kínoz a lelkiismeret, aki természetesnek veszi, hogy a másik élete miatta füstbe megy. Mérlegre teszem magamat, nem, én nem vagyok szent, nem járok égi utakon. Hiszem, amit a régi görög filozófusok egyike vallott: egymás kedvéért jöttünk a világra, valamennyien teremtő gondolatokkal, érző szívvel és szeretetre éhesen születtünk. A baj az, hogy ma egyre kevesebben vallják be, hogy éhesek a szeretetre. Közönyösebbek vagyunk, rohanunk, ki tudja hova. A szavak, amelyekkel elmondhatnánk az érzéseinket, a legtöbbször csak rövidítések, csak jelzések. Mintha valakik szövetkeztek volna ellenünk, és ránk kényszerítették volna ezt a közönyös szerepet, és nem tudunk kikerülni belőle, elfelejtettünk szeretni. Félelmetes az üres világ, amelyben csak fabrikált, megcsonkított szavak, viaszból megformált szívek, hamis ölelések vannak.

 

Mindenki a másikra vár, tegye meg a másik az első lépést. Ha mindentől félünk, minek élünk? Kockáztatni kell, mert igenis létezik az a valaki, aki meglátja bennünk a jót, akiben mi is meglátjuk a szerethetőt, aki megtanít szeretni és elfogadja a mi szeretetünket.

 

 

 

Előző

Hajlandóság, egyetértés, kommunikác...

Következő

A szeretet művészete...

Kövess minket!