Embernek maradni

Kósa Erika
Kósa Erika üzletasszony két évvel ezelőtt hívta létre az EQ (Érzelmi intelligencia) napot.  Következő rendezvényükön a digitalizáció veszélyeit dolgozzák fel, mert a technológia  hihetetlen előnyei mellett számos veszélyt rejt magában. Jó ha tudjuk, mik azok a fontos kapaszkodók, amelyek segítenek a mai kor emberének abban, hogy megmaradjon annak, ami: embernek. Az E.Q és a digitalizáció kapcsolatáról kérdeztük Kósa Erikát.

 

„Őrült gyorsan fejlődik a technológia, amit ma fikciónak tartunk, holnap az életünk részévé válik. Azt látjuk, hogy a mai gyerekek, akik már digitális nomádok, egy percre nem szakadnak el a telefonjuktól, a fiatal felnőttek virtuális barátokkal töltik idejüket, a személyes kapcsolataik egyre felületesebbé válnak és az életük egy jelentős részét a közösségi média felületein töltik. Ha ez így megy tovább, az emberi kapcsolatok elsivárosodnak, ami elmagányosodáshoz vezethet. Fontos, hogy felismerjük ezt a jelenséget - ami már egy tendencia - és nagyobb figyelmet fordítsunk a 21. század legfontosabb képességére, az Érzelmi intelligenciára.”mondja Kósa Erika. 

 

„Az érzelmi intelligencia – az EQ – jelentése, hogy képesek vagyunk felismerni és kezelni saját érzelmeinket és másokét is, ezáltal jobban tudunk kommunikálni egymással, hatékonyabban alakítjuk emberi kapcsolatainkat és oldunk meg problémákat. Minden cselekedetünket megelőzi egy érzelem, amely hat a gondolatainkra és megnyilvánul a tetteinkben. Ha ezeket képesek vagyunk felismerni, akkor jó úton járunk ahhoz, hogy a pozitívabb érzelmek felé mozduljunk el és a negatívakkal is sikeresebben tudjunk bánni.  

Az EQ – szemben az IQ-val – fejleszthető. Ezért fontos, hogy minél többet beszéljünk róla, hogy az emberek megértsék: az érzelmekkel való tudatos foglalkozás annak záloga, hogy a digitalizáció korában is megtartsuk emberi mivoltunkat és sikeresen kapcsolódjunk egymáshoz.” – mondta végezetül Kósa Erika

 

Utánajártunk: az Európa Congress Centerben megrendezendő legközelebbi, október 13-i EQ napon résztvevők a fenti témát veszi górcső alá Dr. Dinnyés András, genetikus, Kánai András jövőkutató és Bereczki Enikő generációs szakértő közreműködésével.