2021. Október 22. | Előd
Előző

A gyász enyhítése...

Következő

Hajlandóság, egyetértés, kommunikác...

Az intuíció a siker kulcsa?

Carla Galli

Az utóbbi években felértékelődött az önismeret szerepe, sokan rájöttek, hogy a mindennapi gondokkal kellő öntudat nélkül nem lehet megküzdeni. A múlt században nagyra értékelték az értelmi intelligenciát (IQ), az emberi képességek kifejezésének akkor még szinte egyetlen lehetőségét. Majd rájöttek, hogy az embereket nem csupán logikai döntéseik alapján lehet értékelni, az érzelmi intelligenciájuk (EQ) is mérhető. A kutatók később azt is megállapították, hogy van egy intelligencia típus, amely meghatározza a boldogság megélésére való képességünket, a megérzéseink erősségének fokozatait, a spontán és ösztönös jó irányú cselekvéseinket és kreativitásunkat. Ez pedig nem más, mint a szellemi intelligencia (SQ).

 

Az SQ egy olyan intelligencia, amely magában foglalja az IQ és EQ működését, segíti azok összhangját, segít tudatosabban élni. Danah Zohar amerikai filozófus- és fizikusnő és Ian Marshall pszichiáter és pszichoterapeuta, az „SQ – Spiritual Intelligence” című könyv szerzői szerint az SQ mindenkiben benne van. Ez a legmagasabb szintű intelligenciánk, nélküle az IQ és az EQ nem tudna hatékonyan működni. Hajlamosak vagyunk azonban elnyomni magunkban ezt az adottságunkat, pedig intuícióink, megérzéseink egy speciális kommunikációs csatornaként működő folyamat, kreatív képességeinkben bízva pedig jóval teljesebb életet élhetnénk. Vagyis szellemi intelligenciánkat az intuitív és kreatív képességeink adják.

 

„Az SQ lehetővé teszi számunkra az álmot és a törekvést. Ez alapozza meg azokat a dolgokat, amelyekben hiszünk, és azt a szerepet, amelyet meggyőződésünk és értékeink alapján töltünk be.” – mondja Carla Galli, író, motivációs előadó, coach, a Carla Galli Akadémia alapítója. – „Akárcsak az értelmi és az érzelmi intelligencia, az SQ is fejleszthető. Szánjunk több időt önmagunk megismerésére! Gondoljuk át, mi az, ami elégedetté, boldoggá, szomorúvá tesz minket, milyen álmaink vannak, és milyen reakciót váltanak ki belőlünk egyes problémák, helyzetek! Érdemes jobban odafigyelnünk megérzéseinkre is, ehhez kiváló segítség lehet valamiféle kreatív időtöltés.”

 

Danah Zoran szerint a szellemi intelligencia ezekből a tényezőkből áll össze:

1. Öntudat: tudom, hogy miben hiszek, milyen értékeket képviselek, amelyek mélyen motiválnak.

2. Spontaneitás: a pillanatban élni és „megfelelően” reagálni rá.

3. Látásvezérelt és értékvezérelt cselekvés: alapelvekből és mély meggyőződésből cselekedni és ennek megfelelően élni.

4. Holisztikus szemléletmód: látni a dolgok közti összefüggéseket, nyitottnak és érdeklődőnek lenni.

5. Együttérzés: a mély empátia minősége.

6. Terepi függetlenség: az a fajta bátorság, melynek eredményeként merünk függetlennek lenni, nem pedig alkalmazkodni.

7. Hajlam az alapvető „miért” kérdésekre: meg kell értenünk a dolgokat, el kell jutnunk azok mélyére.

8. Képesség újrafogalmazni: a problémákat egy tágabb értelmi kontextusba helyezni.

Előző

A gyász enyhítése...

Következő

Hajlandóság, egyetértés, kommunikác...

Kövess minket!