2021. Május 08. | Mihály

Tony Bennett, az amerikai ikon

Tony Bennett 85. születésnapját egy új CD megjelenésével ünnepli, amely a "Tony Bennett: Duets II" címet kapta, és amely szeptember 19-én kerül a boltok polcaira.

Bennett egy igazi legenda, és ha egy másik énekessel társul, egészen rendkívüli a végeredmény. Új lemeze kapcsán olyan világhírű all-star csapat csatlakozott Tony-hoz a stúdiómunkákban, mint Lady Gaga, Mariah Carey, Natalie Cole, Sheryl Crow, Norah Jones és Amy Winehouse, valamint olyan sikeres country előadók, mint Faith Hill, Willie Nelson és Carrie Underwood, a nemzetközi zenei palettáról az angyalhangú, olasz Andrea Bocelli, valamint a latino énekes-dalszerző, a spanyol Alejandro Sanz. Josh Groban és John Mayer szintén közreműködött az új albumon csakúgy, mint Michael Bublé és k.d.lang, akik már az első "Duets" CD-n is együtt dolgoztak a művésszel. Minden előadó élőben énekelt duettet a stúdióban Bennettel.

"Imádom a "Great American Songbook"-ot és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem nyílt nagyközönség előtt bemutatni ezeket a dalokat. Nagyon izgalmas őket újra előadni, különösen olyan művészekkel, akiket nagyra becsülök, és akik képesek egészen új értelmet adni azoknak a daloknak, amik olyan közel állnak hozzám." - nyilatkozta Bennett. Tony menedzsere és egyben fia, Danny Bennett a következőket mondta a lemez kapcsán: "A Duet CD-k, az első és most ez a második is rávilágít arra a kreatív folyamatra, amely megvalósul Tony és a partnerei között. Lenyűgöző látni, ahogy minden egyes dal életre kel, miközben a stúdióban élőben előadják."

A 15-szörös Grammy-díjas producert, Phil Ramone-t is mélyen megérintette a Tonyval folytatott közös munka, amelyről így nyilatkozott: "Az, ahogyan Tony felépíti és átadja a dalait, rendkívüli. Nagylelkű és melegszívű, a partnereinek pedig nagyszerű szóló pillanatokat tud adni; nagyon izgalmas figyelni, ahogy a duett eléri a tetőpontját. Az előkészületek és a törődés minden vendégelőadónak valódi élményt nyújt úgy, ahogyan Tony csinálja. Olyan ez, mint egy nagy vászon, amire mindenféle megkötések nélkül festhetsz" A "Duets II" amerikai és európai munkálatait az Oscar-díjas Dion Beebe (Chicago, Egy gésa emlékiratai, Collateral - A halál záloga) veszi filmre, és az új CD mellett jelenik majd meg, mintegy dokumentációs kiadványként, s amely betekintést enged Bennett kreatív és művészi munkálataiba.

Ősszel Bennett debütáló előadására is sor kerül a Metropolitan Opera House-ban. Az AARP szponzorálta a művész 2007-es koncertturnéját, és természetesen a 85. születésnapját ünneplő eseményeken is támogatják az énekest. Van valami a duettekben, ami különösen jól áll Tony Bennettnek. Öt évvel ezelőtt, a 80. születésnapja alkalmából megjelent "Tony Bennett Duets: An American Classic" című kiadványa, három Grammy-díjat nyert, összesen hét Emmy-díjat nyert, és többszörös platinalemez lett. De persze nem ez az egyetlen „díjnyertes" anyaga.

Előadóként a művész több mint 100 albumot és 15 Grammy-díjat tudhat magáénak, köztük a Grammy Lifetime Achievement Awardot, amely tulajdonképpen egy életműdíj, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy az énekes megdolgozott a "legendás" jelzőért. A Sony Music/Columbia művésze maradt mindvégig, ez a leghosszabb pályafutás a labelnél. Vizuális művészként is sikeres, hiszen három eredeti festménye is részese a világhírű Smithsonian állandó kollekciójának. Humanitárius törekvéseit is értékelik, a United Nations 2007-ben adományozott Tony Bennettnek egy Humanitarian Awardot. Három könyvet adott ki - önéletrajzát, amely a "The Good Life" címet kapta, valamint két könyvet írt festményeiről "Tony Bennett: What My Hearts Has Seen" és "Tony Bennett In the Studio; A Life of Art and Music" címmel.

Tony Bennett a New York-i Department of Educationnel közösen alapította a Frank Sinatra School of the Arts elnevezésű középiskolát, amely szülővárosában, Queensben található. Feleségével, Susannel az Exploring the Arts nevű szervezetet hozták létre, amely a New York-i állami középiskolák művészeti oktatását támogatja, valamint további hét középiskola munkáját segíti New York-szerte.
Kövess minket!