2021. Szeptember 28. | Vencel
Előző

Kényszer pihenő...

Következő

Múzsák...

Új helyszín, új szereplők

Tóth Gábor Ákos
A napokban jelent meg Tóth Gábor Ákos legújabb regénye, az Őrségben játszódó Forrásvidék. Ennek apropójából készült mini interjúnk az íróval.

 

- A könyvön megjelenő alcím azt sejteti, hogy folytatás következik. Adódik a kérdés: továbbviszi a történetet?

 

- A folytatás valóban várható, mert lehet, hogy az Édesvízi mediterrán sorozatot befejezem - ha hagyják az olvasók -, viszont a témában (betelepülők „honfoglalása” egy kis közösségben) még számos szórakoztató és tanulságos történetem van, nem beszélve az olvasóval együtt felfedezésre váró gasztronómiai kalandokról. Egy új helyszín, az új szereplők mindezt a pozitív üzenetet érzésem szerint még hitelesebbé teszik.

 

- Ahhoz, hogy egy történetet bele tudjon helyezni az író egy miliőbe, nem árt ismernie az adott környezetet. Ön mennyire van otthon az Örségben?

 

- Az Őrséget annyira nem ismerem, mint a Balatont, viszont az a néhány alkalom, amikor ott jártam, különösen emlékezetes volt az életemben.. Ideális búvóhely a világ zaja elől, amit egyelőre nem fenyeget a „túltúristásodás” veszélye. Ahogy egy jó regény, tökéletes rekreációs „segédeszköz”.

 

- Miközben írta az új könyvét, arra is kellett koncentrálnia, hogy az Édesvízi mediterrán sorozata legújabb, ötödik és várhatóan az utolsó kötetének történet is kitalálja. Hogy sikerült a kettőt együtt kezelnie?

 

 - Az a helyzet, hogy a Forrásvidéket akkor írtam meg, amikor az Édesvízi trilógiát befejezettnek nyilvánítottam. Amikor a balatoni családregényből az olvasók „megrendelték” a 4. részt, érthető okokból az őrségi történet a fiókban maradt. A mostani, márciusi debütálása viszont kiváló alkalom arra, hogy a nyáron megjelenő Édesvízi 5-össel együtt biztosítsák a két regényfolyam közti átmenetet.

 

- Amerikában nagy divat, hogy a kiadók az íróikat egy-egy könyv megjelenésekor promóciós körútra viszik. Várható, hogy önnek is szerveznek író-olvasó találkozókat az ország nagyobb városaiban? Ha igen, tudhatóak már a helyszínek és időpontok?

 

- E téren is messze még Amerika. Velem egyébként is az a probléma, hogy a nagyon vájt fülű közönségnek túl könnyű, a bulvárt kedvelőknek túl súlyos vagyok. De természetesen a kiadóval egyetemben örülünk minden olyan felkérésnek, ahol az olvasókkal találkozhatunk, és ezek az alkalmak örvendetesen szaporodnak - legtöbb esetben könyvtárak, művelődési központok a meghívók.

 

Könyvajánló ITT

Előző

Kényszer pihenő...

Következő

Múzsák...

Kövess minket!